Moet je zonnepanelen schoonmaken?

Het juiste beheer en onderhoud van zonnepanelen is belangrijk om de levensduur en de efficiency van hun installatie boven water te houden. Maar hoe weet je wanneer je een strict onderhoudsregime moet volgen om je panelen schoon te houden? En wat extrapreventief onderhoud kan je doen om hun werking voor de komende jaren geoptimaliseerd te houden? Moet je zonnepanelen schoonmaken? Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om de meeste uit je zonnepanelen te halen.

Waarom schoonmaken?

Hoe schoon je zonnepanelen moeten worden gehouden, hangt af van verschillende factoren. Ten eerste hangt het af van de locatie. Een geïnstalleerde installatie die in een gebied staat met veel stof of vuil, zal veel schoner blijven dan de installatie van een dak waar het soms moeilijk is om vuil te verwijderen. Het tweede ding om in gedachten te houden is hoeveel schaduwen er op de panelen vallen. Aanvallen van schaduw kunnen bijvoorbeeld langs bomen lopen, zelfs als de zon helder is. Een derde reden om de panelen schoon te houden, is de blootstelling aan weersinvloeden. Er kan vroeg in de ochtend of laat in de avond sprake zijn van vochtige lucht die op de panelen neerslaat.

De vierde factor waarmee rekening moet worden gehouden, is de omgeving van de panelen in kwestie. Jaarlijkse vervuiling door bladeren en omgevallen takken kunnen er voor zorgen dat de zonnepanelen minder effectief worden, waardoor je verwacht dat na verloop van tijd vanwege luchtverontreiniging de panelen vaker schoongemaakt moeten worden. Al met al kunnen deze factoren bepalen hoe vaak de zonnepanelen schoongemaakt moeten worden.

Hoe schoon te maken?

Hoe vaak je je zonnepanelen moet schoonmaken, hangt af van factoren zoals vochtigheid, weersomstandigheden, vervuiling, enzovoort. Het is meestal een goed idee om ze minstens twee keer per jaar te reinigen, al is dit niet in alle gevallen noodzakelijk. Dat gezegd hebbende, je moet voorzichtig te werk gaan als je je panelen schoonmaakt, aangezien er meer schade kan worden toegebracht dan verwacht.

Voor het schoonmaken van zonnepanelen is het aan te raden een zachte borstel of microfiber doek te gebruiken met warm, lauw water. Het is het beste om een zacht schoonmaakmiddel te gebruiken, zoals een dat speciaal is ontworpen voor het schoonmaken van glas of kunststof. Nooit agressieve schoonmaakmiddelen gebruiken, zoals ovenreinigers of oplosmiddelen. Spoel de panelen goed af met schoon en warm water, waarbij je erop let dat er geen vuil of afval achterblijft. Als je op een hoge plaats werkt, gebruik dan veiligheidsuitrusting om je veilig te houden.

Langdurige prestaties

Het is belangrijk om regelmatig onderhoud te verrichten aan je zonnepanelen om hun prestaties en maximale opbrengst te garanderen. Zelfs als je geen regelmatig onderhoud verricht, is er nog steeds veel dat je kunt doen om de levensduur van je panelen te verlengen. Let bijvoorbeeld goed op de omgevingsomstandigheden waarin de panelen worden geïnstalleerd. Als je je panelen in een warm, vochtig klimaat installeert, moet je wellicht een bevochtigingsapparaat gebruiken om te voorkomen dat het weefsel nat wordt. Blokkeer verder mogelijke schaduwen door een schaduwbestendige coating aan te brengen om meer zonlicht op de panelen te vangen.

Andere manieren om de prestaties van de installatie te verbeteren, zijn het regelmatig controleren van kabels en verbindingen, regelmatig onderhoud en controle van de opslagbatterijen. Je kunt ook aanbevelingen over het regelmatig schoonmaken van aan weerskanten bevestigde recreatieve apparatuur lezen, zoals de bedrading en het elektronicapaneel. Maak ook regelmatig de ruimte rond de panelen schoon om stof en verontreinigingen te verwijderen.

Conclusie

Het schoonmaken van zonnepanelen is belangrijk om hun prestaties boven het maaiveld te houden en de levensduur ervan te verlengen. Er zijn verschillende factoren die bepalen hoe vaak je je panelen schoonmaakt. De meest geschikte methode om je panelen schoon te maken, is het gebruik van warm water en een mild schoonmaakmiddel. Vergeet ook niet de installatie te controleren en alles wat eromheen geplaatst is, kritisch te observeren om verder onderhoud en schoonmaakwerk uit te voeren.

Plaats een reactie