Matras schoonmaken

Matrassen worden vaak als een investering gezien omdat ze tot tientallen jaren meegaan als ze goed worden onderhouden. Een van de meest effectieve manieren om de levensduur en kwaliteit van uw matras te verlengen, is door het regelmatig schoonmaken. In dit artikel leggen we je uit hoe je je matras schoonmaakt zodat je er maximaal plezier van hebt!

Hoe vaak moet je je matras schoonmaken?

Het is belangrijk om je matras tweemaal per jaar schoon te maken. Je hebt hierbij de keuze uit het professioneel laten reinigen van je matras of het zelf schoonmaken met kamerspray, een stofzuiger of een emmer water en milde zeep. Afhankelijk van hoe vaak je je matras schoonmaakt, is het ook belangrijk om de voorkeuren en adviezen van de fabrikant van je matras in acht te nemen.

Stap 1: Laat je matras ademen

Je matras wordt beschermd door een linnen of vinyl matrasbeschermer. Laat je matras voor het schoonmaken een dag of twee “ademen” door de beschermer er af te halen en de matras aan de lucht bloot te stellen. Zorg ervoor dat je deze netjes opvouwt en in een afgesloten zak bewaart tot je klaar bent met het schoonmaken van je matras.

Stap 2: Verwijder vlekken

Probeer vlekken voor het schoonmaken van je matras te verwijderen. De meest voorkomende matrasvlekken zijn urine, bloed en spuug. Neem een vochtig doekje, wat water en milde zeep en probeer de vlekken er met kleine wrijfbewegingen uit te verwijderen. Dit kan het schoonmaken van je matras een stuk makkelijker maken.

Stap 3: Sta de matras volledig onder

Gebruik een emmer water en een kleine hoeveelheid milde zeep om je matras te wassen. Gebruik weinig water omdat je matras anders nat kan worden en duur aan het drogen is. Was je matras met kleine cirkelvormige bewegingen en breng vooral veel aandacht aan de vlekken. Gebruik eventueel een stofzuiger om eventuele kruimels of andere stofdeeltjes van je matras te verwijderen.

Stap 4: Droog je matras

Het het schoonmaken van je matras afgerond door hem goed te laten drogen. Als je matras door en door nat is, is het mogelijk dat je deze niet met een handdoek droog kunt maken. Als dit het geval is, zet je matras dan voorzichtig buiten in de zon om te drogen. Zorg ervoor dat je matras nooit wordt blootgesteld aan directe hitte of licht om schade of vergeling te voorkomen.

Stap 5: Bescherm je matras

Als laatste stap is het belangrijk om je matras te beschermen. Gebruik een linnen of vinyl matrasbeschermer om je matras te beschermen tegen bacteriën, schimmel, vlekken en andere verontreinigingen. Dit zal helpen om de levensduur van je matras te verlengen en het schoon te houden.

Eindconclusie

Je matras schoonmaken en goed onderhouden is een goede manier om de levensduur te verlengen en je matrasvulling en andere onderdelen in goede conditie te houden. Als je bovenstaande stappen volgt en je matras regelmatig schoonmaakt, dan kun je je matras heel lang gebruiken en er maximaal plezier van krijgen.

Plaats een reactie