Lp Schoonmaken

Als je bezit van een Lp, of vinyl platen, dan heb je het geluk dat je meer kwaliteit krijgt dan bij digitale formaten. De klassieke meesterwerken die je op vinyl platen krijgt, klinken diep, warm en vol. Maar zoals bij elk materiaal dat je voor autobanden, kleding of ander goed gebruikt, heeft ook je Lp een schoonmaakbeurt nodig om goed te blijven gedurende de jaren. Hieronder volgen enkele stappen die je zou kunnen volgen om je Lp schoon te maken.

Stap 1: Verwijder het stof

De eerste stap in het schoonmaken van een Lp is het verwijderen van het stof dat zich op de Lp kan verzamelen tijdens het spelen. Om dit te doen heb je een antistatische borstel nodig. Je kunt je een antistatische borstel kopen bij een platenwinkel, of je kunt ook een speciale antistatische doek gebruiken. Begin met het platte deel van de borstel tegen de Lp te drukken en een licht schuivend gebaar te maken terwijl je de borstel naar binnen draait. Herhaal dit voor elke Lp.

Stap 2: Gooi overetenstenen weg

Nadat je alle stof van de Lp hebt verwijderd, is het tijd om de overetenstenen eruit te halen. Dit zijn scherven die afbreken uit de rand en de randen van het vinyl waardoor er gaatjes of andere schade ontstaat. Neemde een pincet en verwijder alle overetenstenen voorzichtig van het vinyl. Als je klaar bent, veeg je de platen af met een antistatische doek om het resterende stof te verwijderen.

Stap 3: Gebruik schoonmaakmiddel

Nu dat je de platen van stof en overetenstenen ontdaan zijn, kun je ze schoonmaken met een schoonmaakmiddel. Er zijn verschillende schoonmaakmiddelen die je kunt gebruiken. Gebruik alleen schoonmaakmiddelen die specifiek bedoeld zijn voor het schoonmaken van vinyl platen omdat andere middelen de Lp erger kunnen beschadigen. Gebruik een doek die vochtig gemaakt is met behulp van het schoonmaakmiddel om de plaat in ronde bewegingen te vegen om het resterende stof te verwijderen.

Stap 4: Laat de platen drogen

Na het schoonmaken, is het belangrijk dat je de platen goed te laten drogen. Plaats de platen in een koele, droge ruimte en laat ze tenminste een uur drogen voordat je ze weer opbergt. Dit zal helpen om luchtvochtigheid te voorkomen, wat zou kunnen leiden tot het krijgen van krassen op de plaat als gevolg van stof dat verzameld rond de schouder. Als je vinyl platen klaar en droog zijn, kun je ze in hun hoezen plaatsen en veilig opbergen.

Conclusie

Het schoonmaken van Lp’s is een vereiste omdat dit de levensduur van de plaat verlengt. Het schoonmaken is eenvoudig en het bovenstaande proces neemt maar een paar minuten in beslag. Zorg ervoor dat je tenminste één keer per jaar je vinyl platen opschoont, maar doe het maximaal twee keer per jaar. Hoewel het schoonmaken van Lp’s een eenvoudig proces is, is het belangrijk om voorzichtig met je platen om te gaan om schade aan de platen te voorkomen.

Plaats een reactie