Lenzen schoonmaken

Lenzen schoonmaken is een noodzakelijke onderhoudstak om ervoor te zorgen dat er optimaal gebruik gemaakt kan worden van uw lenzen. Lensvervuiling waaronder vingerafdrukken, stof en vet, kan ze minder effectief maken, wat resulteert in minder helder zicht, een groter risico op infecties en allergische reacties en een verkorte levensduur. Ook kunnen schone lenzen de comfortabele ervaring verbeteren.

Waarom schoonmaken?

De belangrijkste reden om uw lenzen regelmatig te schoon te maken, is om een helder en comfortabel zicht te behouden. Als u lenzen draagt, zijn er veel verschillende factoren waarmee u in aanraking komt die van invloed kunnen zijn op de kwaliteit van uw visie. Als uw lenzen niet worden schoongemaakt, kunnen vingerafdrukken, stof en vet het oppervlak van uw lenzen bedekken, waardoor het glas moeilijker wordt en kan vertroebelen. Vet kan ook aan het oppervlak zitten, waardoor lichtstralen worden veroorzaakt en uw visie wordt verstoord of vervormd. Het is ook belangrijk om te weten dat als u uw lenzen niet regelmatig schoonmaakt, bacteriën en schimmels zich kunnen vermenigvuldigen, wat kan resulteren in een infectie of allergische reactie.

Hoe schoon uw lenzen schoonmaken?

Het wordt aanbevolen om uw lenzen elke dag schoon te maken, maar minstens eenmaal per week. Als uw lenzen erg vettig zijn, of als u er een lange tijd mee hebt geslapen, schoonmaakt u ze vaker. Schoonmaken gebeurt het beste door te starten met het wassen van je handen, zodat de kans kleiner is dat bacteriën terechtkomen op je lenzen. Vervolgens moeten de lenzen met lenselectrolyt enzym of schoonmaakvloeistof worden gespoeld. Er bestaan speciale lenstrookjes die u kunt gebruiken om vet en vingerafdrukken te verwijderen. Nadat de lenzen gespoeld en gereinigd zijn, is het tijd om de lenzen te weken. Was je lenzen nooit met zeep of shampoo, maar gebruik de lensoplossing die bij je lenzen wordt geleverd.

Zorg ervoor dat je lenzen goed gevuld worden met een contactlensoplossing en laat ze gedurende 12 tot 24 uur weken. Zelfs als u een soort lenzen heeft die alleen bedoeld zijn voor eenmalig gebruik, is het een goed idee om ze te weken. Weken ervoor zorgt ervoor dat de lenzen vrij zijn van eventuele bacteriën, stof en vet, en dat ze in staat zijn om optimaal zicht te bieden. U moet uw lenzen elke dag controleren op tekenen van onduidelijkheid of defect. Als dit het geval is, moet je de lenzen zo snel mogelijk vervangen.

Tips voor het schoonmaken van Lenzen

Houd bij het schoonmaken van lenzen de volgende tips in gedachten om maximale helderheid en comfort te behouden:

  • Gebruik geen zeep, shampoo of chemische oplossingen voor het schoonmaken van uw lenzen.
  • Gebruik speciale lenstrookjes om overtollig vet te verwijderen.
  • Gebruik geen water om uw lenzen schoon te maken omdat dit kan zorgen voor irritatie van de ogen.
  • Wees voorzichtig met het verwijderen van lenzen. Gebruik alleen uw vingers en volg de aanwijzingen van de optometrist.
  • Gebruik geen droge doeken of papieren handdoeken om uw lenzen schoon te maken. Dit kan uw lenzen beschadigen.
  • Vervang regelmatig uw lensvloeistof, evenals uw weker en bewaaroplossing, en verander de wekervloeistof meer dan elke week.
  • Repliceer uw lenzen regelmatig, volgens de aanbeveling van de optometrist.

Lenzen schoonhouden, verlengen levensduur

Door uw lenzen op de juiste manier te schoon te maken en te bewaren, kunt u de levensduur van uw lenzen verlengen en de kwaliteit van uw visie behouden. Wees voorzichtig bij het verwijderen en openen van de lensverpakking, en was je handen grondig voor je je lenzen aanraakt. Na het verwijderen van de lens, spoel je de lens zorgvuldig met lenselectrolyt en enzym of schoonmaakvloeistof. Zorg ervoor dat alle andere vervuiling is verwijderd en plaats de lens in de comfortabele bewaaroplossing. Als u deze stappen volgt, kunt u ervoor zorgen dat uw lenzen langer meegaan en de kwaliteit van uw visie behouden.

Plaats een reactie