Leisteen schoonmaken

Leisteen is een kostbaar materiaal dat veel voorkomt in keukens en badkamers. Het heeft een mooie look en het is goed vuil- en schimmelbestendig. Maar als je het leisteen schoonmaakt, moet je voorzichtig zijn om het materiaal en de glans ervan te beschermen. Hier zijn een aantal tips voor het schoonmaken van leisteen en hoe je de levensduur ervan kunt verlengen.

Stap 1: Stofzuigen of borstelen

Eerst moet je het leisteen stofzuigen of borstelen om het vuil te verwijderen. Gebruik hiervoor een stofzuiger of een borstel met zachte veren. Borstel de vloer of wanden van leisteen zachtjes en ga steeds in dezelfde richting borstelen. Zorg ervoor dat je geen schuurmiddel of schurende borstel gebruikt, omdat dit krassen op het oppervlak kan veroorzaken.

Stap 2: Afnemen met warm water en reinigingsmiddel

Gebruik een katoenen doek en warm water met een reinigingsmiddel om het vuil op het leisteen te verwijderen. Gebruik daarvoor een mild reinigingsmiddel, zoals afwasmiddel of allesreiniger, dat niet schurend of corrosief is. Sommige chemische stoffen kunnen schade aanrichten op het leisteen, dus check altijd eerst of het product geschikt is voor het schoonmaken van leisteen. Spoel het reinigingsmiddel vervolgens af met schoon water.

Stap 3: Oppervlaktebescherming

Na het schoonmaken van het leisteen kun je een oppervlaktebescherming toepassen om krassen en stof te voorkomen. Hiervoor kun je een wax of een reinigings- en zegelmiddel gebruiken dat speciaal is ontwikkeld voor leisteen. Volg de instructies van de fabrikant en breng het product aan met een katoenen doek. Laat het product goed intrekken, zodat het leisteen goed beschermd is.

Stap 4: Regelmatig schoonmaken

Het is belangrijk om leisteen regelmatig te schoon te maken en de glans te behouden. Gebruik een vochtige doek en water met een mild reinigingsmiddel om het oppervlak schoon te maken. Gebruik geen schurende of chemische producten, want dit kan het leisteen beschadigen. Bij hevige vervuiling kun je een sopje maken van warm water en een reinigingsmiddel. Vermijd het gebruik van stoom, omdat dit ook schade kan veroorzaken.

Stap 5: Droogmaken

Na het schoonmaken van het leisteen moet je het goed droogmaken. Gebruik hiervoor een absorberende doek of een droge doek om alle resterende vocht te verwijderen. Dit maakt het oppervlak glanzend en laat geen waterplekken achter. Hierna kun je het leisteen met een zachte doek of een dweil opnieuw waxen of sluiten met een zegelmiddel.

Conclusie

Het is belangrijk om leisteen schoon te houden om de levensduur ervan te verlengen. Gebruik voor het schoonmaken alleen milde reinigingsmiddelen en vermijd schurende producten. Volg hiervoor deze stappen en het leisteen in jouw keuken of badkamer blijft jarenlang mooi en netjes.

Plaats een reactie