Lampenkap schoonmaken, oma weet raad

Je oma heeft het vroeger altijd al gedaan: lampenkappen schoonmaken. Lampenkappen halen het meeste stof opeen, waardoor ze geregeld moeten worden afgenomen. Hoewel er verschillende technieken bestaan, heeft oma gegarandeerd een paar trucjes die je helpen bij het schoonmaken van lampenkappen. In dit artikel lees je hoe je jouw lampenkap efficiënt en doeltreffend kunt schoonmaken door je tips te volgen die oma je graag wil geven.

Verschillende soorten lampenkappen

Er zijn verschillende soorten lampenkappen, in verschillende materialen gemaakt. Voor elk materiaal geldt een andere manier van schoonmaken. Wanneer je deze weet kun je de stof en vuil zo efficiënt mogelijk verwijderen. Hieronder een overzicht met de verschillende lampenkappen en materialen:

  • Textiele lampenkappen: Meestal gemaakt van weefsels. Vaak te vinden in meubelwinkels. Eenvoudig te reinigen met een stofzuiger.
  • Glazen of kristallen lampenkappen: Krachtig reinigen met een mild detergent en een heel zachte doek.
  • Glazen glasscherven of kristallen lampenkappen: Kan in water worden geweekt, wat handig is om het vuil en stof te verwijderen.
  • Kunststof lampenkappen: Vaak gemaakt van plastic, eenvoudig te reinigen met een vochtige doek.
  • Metaal lampenkappen: Grof vuil kan worden verwijderd met een vochtige doek. Gebruik voor extra sterk vuil keukenazijn of koperpoets.
  • Houten lampenkappen: kan schoongemaakt worden met zacht schuurmiddel.

Stoffen Lampenkap schoonmaken oma weet raad

Textiele lampenkappen kun je het best afnemen met behulp van een stofzuiger. Ga hierbij voorzichtig te werk, zodat je geen stoffen beschadig. Maak aansluitend de lampenkap schoon met een mild detergent en een stuk schuimrubber. Wrijf het oppervlak met kleine ronddraaiende bewegingen, om zo al het vuil en stof te verwijderen. Als laatste kun je eventueel een stofdoek gebruiken om alle restanten te verwijderen.

Dreft Platinum Plus All In One - Vaatwastabletten - Anti-Dofheidstechnologie - 72 Capsules
Coolblue.nl
Dreft Platinum Plus All In One Vaatwastabletten zijn de beste tabletten voor het reinigen van moeilijke etenswaren van Dreft. Ze maken je vaat weer als nieuw schoon Verwijdert de dofheid om de oorspronkelijke glans van je vaat te herstellen, dankzij de Anti-dofheidstechnologie Dreft Platinum Plus All In One Vaatwastabletten zijn doeltreffend, zelfs in korte cycli Schakel over op korte cyclus om tijd, energie en water te besparen in vergelijking met normale cycli Het geïntegreerde voorwassysteem doet het voorwasprogramma voor je, zodat je water bespaart Aanbevolen door wereldwijde fabrikanten van vaatwassers Ingebouwde zout- en spoelglansfunctie inclusief glas- en zilverwerkbescherm Onze productie gebeurt met 100% ingekochte hernieuwbare elektriciteit Dreft Platinum Plus All in One Anti-Dofheidstechnologie vaatwastabletten zorgen voor een reiniging als nieuw, het geeft je Dreft's beste collectie voor het reinigen van hardnekkig voedsel en het helpt zelfs de dofheid weg te nemen die in de loop van de tijd is opgebouwd, om de oorspronkelijke glans van je vaatwerk te herstellen. Dreft Platinum Plus geeft je een uitmuntende reiniging en verwijdert hardnekkige voedselvlekken, zelfs in de testconditie van een korte cyclus. Dus, als je weinig tijd hebt, is er niets aan de hand. Schakel over op kort. Dreft combineert vloeistof en poeder in één krachtige capsule. Het ultra-oplosbare zakje lost snel op en werkt goed in korte cycli omdat het snel begint te reinigen om de klus klaar te krijgen. En ze zijn gemakkelijk te gebruiken. Plaats ze gewoon in het doseerbakje van je vaatwasser, met verpakking. Schakel over op de korte cyclus* en bespaar tijd, energie en water in vergelijking met een gewone, standaard cyclus!...
€ 19.47
Robijn Klein & Krachtig Classics Vloeibaar Wasmiddel - Color - 8 x 19 wasbeurten - Voordeelverpakking
Coolblue.nl
Robijn Klein & Krachtig Classics Color Vloeibaar Wasmiddel is speciaal ontwikkeld voor de gekleurde en bonte was. • Robijn Klein & Krachtig Classics Color Vloeibaar Wasmiddel• Met Care Serum voor langdurige kleurbescherming en een frisse geur• Dit Robijn wasmiddel is speciaal ontwikkeld voor je gekleurde en bonte was• Gebruik in combinatie met Robijn wasverzachter voor een optimaal resultaat• Een wasmiddel in een 100% recyclebare fles van 100% gerecycled plastic• De formule van dit wasmiddel bevat 83% biologisch afbreekbare ingrediënten Over Robijn Klein & Krachtig Classics Color Vloeibaar Wasmiddel: Robijn Klein & Krachtig Classics Color Vloeibaar Wasmiddel met Care Serum zorgt voor langdurige kleurbescherming van kleding, waardoor je langer geniet van stralende kleuren. Het natuurlijke care serum zorgt ervoor dat kleuren langer helder blijven, omdat het de vergrauwing van je kleding voorkomt. Dit wasmiddel is speciaal ontwikkeld voor de gekleurde en bonte was. Het wasmiddel levert uitstekende resultaten, zelfs in koude (20°C) en korte (30 minuten) wasbeurten, dankzij de verbeterde waskracht en vlekverwijdering. Het laat je was heerlijk ruiken en zorgt ervoor dat je gekleurde kleding lang mooi blijft. De vertrouwde effectiviteit en bekende geuren van Robijn, gecombineerd met de kracht van de natuur. Goed voor je kleding en beter voor de planeet. De fles is gemaakt van 100% gerecycled plastic en 100% recyclebaar. Op deze manier draagt Robijn bij aan een betere manier van wassen. Hoe te gebruiken: Voor alle gekleurde was op 15-30-40ºC. Lees het wasetiket in de kleding. Licht- en donkergekleurd wasgoed niet samen wassen. Nieuwe gekleurde kleding eerst apart wassen of controleren op kleurafgifte. Voorwassen is niet nodig. Gebruik samen met Robijn Wasverzachter voor een optimaal resultaat. Dit wasmiddel is geschikt voor alle textielsoorten, behalve voor wol en zijde. Gebruik hiervoor Robijn Wol & Fijn Wasmiddel. Genieten met Robijn: Robijn vindt het belangrijk dat we kunnen genieten in een wereld die maar doorraast en soms aan ons voorbij vliegt. Juist van kleine dingen, zoals de geuren en kleuren die je in het dagelijks leven tegenkomt. Om ervoor te zorgen dat je altijd in geuren en kleuren kunt genieten, steekt Robijn veel zorg en aandacht in het ontwikkelen van producten. Wasverzachters met heerlijke geuren, en wasmiddelen die kleuren lang mooi houden. Daarmee brengt Robijn deze genietmomentjes ook binnenshuis tot leven: tijdens het aantrekken van pas gewassen jeans of als je tussen de lakens stapt, gewassen met heerlijk ruikend wasmiddel en wasverzachter. Het motto van Robijn is Geniet in geuren en kleuren. Met wasmiddelen en wasverzachters van Robijn zorg je dat je kleding langer als nieuw blijft, en bovendien heerlijk ruikt....
€ 38.52

Glazen Lampenkap schoonmaken oma weet raad

Glazen lampenkappen, inclusief glasscherven of kristallen, kunnen worden schoongemaakt door ze eerst in warm water te weken. Hiermee verwijder je het grove vuil in één keer. Om het verwijderen van het vuil af te ronden kun je gebruik maken van een mild detergent, een stuk schuimrubber of een spons. Om de glazen of kristallen netjes te houden, kun je een stofdoek gebruiken.

Kunststof Lampenkap schoonmaken oma weet raad

Kunststof lampenkappen zijn meestal gemaakt van plastic en kunnen worden gereinigd met een vochtige doek. Vermijd hierbij agressieve schoonmaakmiddelen, aangezien dit de kunststof kan aantasten. Droog de kunststof lampenkap daarna met een schone, zachte doek.

Metaal Lampenkap schoonmaken oma weet raad

Metaal lampenkappen kunnen het best worden schoongemaakt met een vochtige doek. Maak hierbij eerst het grove vuil af, waarna je kunt afspoelen met warm water. Voor het verwijderen van krachtige vlekken kun je gebruik maken van keukenazijn of koperpoets. Laat de schoonmaakmiddelen daarna goed intrekken, waarna je de lamp kunt afspoelen met warm water en natrekken met een stofdoek.

Houten Lampenkap schoonmaken oma weet raad

Houten lampenkappen kunnen het best worden gereinigd met behulp van een stuk schuurmiddel. Maak hiervan geen gebruik van bij gelakte lampenkappen, aangezien dit mogelijk de lak kan aantasten. Breng het schuurmiddel daarna aan op het hout, wrijf hierin met een zachte doek en droog het daarna met een schone doek.

Hoe zorg ik dat de lampenkap langer meegaat?

Om ervoor te zorgen dat jouw lampenkap zo lang mogelijk meegaat, is het belangrijk om deze regelmatig te reinigen. Maak gebruik van de tips die oma je wil geven en onderhoud je lampenkap daarnaast ook goed. Verwijder al het stof regelmatig, vervang de lampenkap als deze beschadigd is en gebruik bij het schoonmaken ervan alleen producten die geschikt zijn voor het materiaal waaruit de lampenkap is gemaakt. Oma weet wat goed is!

Plaats een reactie