Lampenkap schoonmaken, oma weet raad

Je oma heeft het vroeger altijd al gedaan: lampenkappen schoonmaken. Lampenkappen halen het meeste stof opeen, waardoor ze geregeld moeten worden afgenomen. Hoewel er verschillende technieken bestaan, heeft oma gegarandeerd een paar trucjes die je helpen bij het schoonmaken van lampenkappen. In dit artikel lees je hoe je jouw lampenkap efficiënt en doeltreffend kunt schoonmaken door je tips te volgen die oma je graag wil geven.

Verschillende soorten lampenkappen

Er zijn verschillende soorten lampenkappen, in verschillende materialen gemaakt. Voor elk materiaal geldt een andere manier van schoonmaken. Wanneer je deze weet kun je de stof en vuil zo efficiënt mogelijk verwijderen. Hieronder een overzicht met de verschillende lampenkappen en materialen:

  • Textiele lampenkappen: Meestal gemaakt van weefsels. Vaak te vinden in meubelwinkels. Eenvoudig te reinigen met een stofzuiger.
  • Glazen of kristallen lampenkappen: Krachtig reinigen met een mild detergent en een heel zachte doek.
  • Glazen glasscherven of kristallen lampenkappen: Kan in water worden geweekt, wat handig is om het vuil en stof te verwijderen.
  • Kunststof lampenkappen: Vaak gemaakt van plastic, eenvoudig te reinigen met een vochtige doek.
  • Metaal lampenkappen: Grof vuil kan worden verwijderd met een vochtige doek. Gebruik voor extra sterk vuil keukenazijn of koperpoets.
  • Houten lampenkappen: kan schoongemaakt worden met zacht schuurmiddel.

Stoffen Lampenkap schoonmaken oma weet raad

Textiele lampenkappen kun je het best afnemen met behulp van een stofzuiger. Ga hierbij voorzichtig te werk, zodat je geen stoffen beschadig. Maak aansluitend de lampenkap schoon met een mild detergent en een stuk schuimrubber. Wrijf het oppervlak met kleine ronddraaiende bewegingen, om zo al het vuil en stof te verwijderen. Als laatste kun je eventueel een stofdoek gebruiken om alle restanten te verwijderen.

Glazen Lampenkap schoonmaken oma weet raad

Glazen lampenkappen, inclusief glasscherven of kristallen, kunnen worden schoongemaakt door ze eerst in warm water te weken. Hiermee verwijder je het grove vuil in één keer. Om het verwijderen van het vuil af te ronden kun je gebruik maken van een mild detergent, een stuk schuimrubber of een spons. Om de glazen of kristallen netjes te houden, kun je een stofdoek gebruiken.

Kunststof Lampenkap schoonmaken oma weet raad

Kunststof lampenkappen zijn meestal gemaakt van plastic en kunnen worden gereinigd met een vochtige doek. Vermijd hierbij agressieve schoonmaakmiddelen, aangezien dit de kunststof kan aantasten. Droog de kunststof lampenkap daarna met een schone, zachte doek.

Metaal Lampenkap schoonmaken oma weet raad

Metaal lampenkappen kunnen het best worden schoongemaakt met een vochtige doek. Maak hierbij eerst het grove vuil af, waarna je kunt afspoelen met warm water. Voor het verwijderen van krachtige vlekken kun je gebruik maken van keukenazijn of koperpoets. Laat de schoonmaakmiddelen daarna goed intrekken, waarna je de lamp kunt afspoelen met warm water en natrekken met een stofdoek.

Houten Lampenkap schoonmaken oma weet raad

Houten lampenkappen kunnen het best worden gereinigd met behulp van een stuk schuurmiddel. Maak hiervan geen gebruik van bij gelakte lampenkappen, aangezien dit mogelijk de lak kan aantasten. Breng het schuurmiddel daarna aan op het hout, wrijf hierin met een zachte doek en droog het daarna met een schone doek.

Hoe zorg ik dat de lampenkap langer meegaat?

Om ervoor te zorgen dat jouw lampenkap zo lang mogelijk meegaat, is het belangrijk om deze regelmatig te reinigen. Maak gebruik van de tips die oma je wil geven en onderhoud je lampenkap daarnaast ook goed. Verwijder al het stof regelmatig, vervang de lampenkap als deze beschadigd is en gebruik bij het schoonmaken ervan alleen producten die geschikt zijn voor het materiaal waaruit de lampenkap is gemaakt. Oma weet wat goed is!

Plaats een reactie