Kwast schoonmaken acrylverf

Het schoonmaken van kwasten met acrylverf is een belangrijk onderdeel van het schilderproces. Als je een kwast verzorgd en schoonmaakt, kan deze langer meegaan. Het is dan ook een goed ideeas om steeds je kwast op de juiste manier te reinigen zodat je er langer plezier van hebt. In dit artikel geven we je tips om je kwasten schoon te maken en de levensduur ervan te verlengen.

Stap 1: stop direct na gebruik

Het allerbelangrijkste bij het schoonmaken van een kwast met acrylverf is dat je direct na gebruik stopt met schilderen. Wacht niet te lang, want het acryl heeft genoeg tijd nodig om droog te worden. Als je langer wacht, zal de acryl harder worden, wat het lastiger maakt om de kwast er later uit te wassen.

Stap 2: verwijder overtollig verf

Vervolgens dien je overtollig verf te verwijderen van de kwast. Gebruik hiervoor een stuk absorberend papier of een spons. Je kan ook steeds de haren van de kwast tussen twee vingers verdelen om overtollige verf eruit te drukken. Doe dit bij voorkeur boven een geschikt ondergrond met een aantal lagen absorberend papier. Zo voorkom je dat je tapijt of vloerbedekking besmeurd met verf.

Stap 3: het inweken van de kwast

Eenmaal je de overtollige verf hebt verwijderd, is het tijd om de kwast inweken in water en een mild schoonmaakmiddel. Doei hierbij wel rekening mee dat acrylverf niet oplosbaar is bij gebruikt van water alleen. Gebruik daarom milde schoonmaakmiddelen zoals detergent of afwasmiddel. Ook alginaat is een geschikte oplossing om je kwast mee schoon te maken. Laat de kwast 15-30 minuten weken in de oplossing. Zorg ervoor dat je de haren van de kwast tijdens het inweken constant verplaatst om alle verf en kleurstoffen te verwijderen.

Stap 4: spoelen en drogen

Na het inweken dien je de kwast met koud water uit te spoelen. Gebruik bij voorkeur een handscrhebbend schoonmaak middel om alle verdere resten te verwijderen. Spoel de kwast na ieder schoonmaakbeurt grondig uit. Ten slotte is het belangrijk dat de kwast goed gedroogd wordt. Plaats de kwast met de haren omhoog en laat hem een paar uur opdrogen. Doe zeker geen poging om de kwast met een droger te drogen, omdat dit niet werkt. Eens de kwast volledig droog is, kan je deze terug opbergen.

Stap 5: opslag en onderhoud

Voordat je de kwast weer opbergt, is het belangrijk om deze grondig te onderhouden. Acrylverf vormt een soort hars op je kwast, waardoor het haar van de kwast status ondergaat. Verwijder dan ook alle overtollig verfresten met allerlei stevige en ruwe doeken zoals keukenpapier. Vermijd HIERBIE WEL PLAATSEN MET KLEINE OPENINGEN, ZOALS JE PORIËN.Het reinigen van de haren van de kwast met een speciale verfborstelreiniger kan de levensduur van je kwast aanzienlijk verlengen. Bewaar de kwast altijd in een geschikte metalen of houten houder die de haren beschermt.

Het schoonmaken van een kwast met acrylverf is een simpel proces dat niet veel tijd of moeite kost. Zolang je volgens de bovenstaande stappen te werk gaat, ben je verzekerd van een schoon en goed onderhouden kwast die je lange tijd kan gebruiken. Vergeet niet dat je de kwasten regelmatig dient schoon te maken om hun levensduur te verlengen. Het verspillen van moeite en geld aan het kopen van nieuwe kwasten is natuurlijk niet nodig. Heel wat kwasten kunnen heel wat malerijen overleven!

Plaats een reactie