Kunstgras schoonmaken met hogedrukreiniger: het beste schoonmaakmiddel

Kunstgras is een veel gebruikte vorm van grasdekking voor gazons en tuinen, waarbij kunstmatige grassappen worden gebruikt in plaats van echte. Kunstgras laat het er altijd fris uitzien en het komt zelden voor dat het vuil wordt. Maar als het moment toch komt waarop je je kunstgras een goede schoonmaakbeurt moet geven, is de hogedrukreiniger de beste manier om er een stralend resultaat mee te behalen.

Waarom schoonmaken met een hogedrukreiniger?

Een hogedrukreiniger draagt verschillende potentiële voordelen bij aan het schoonmaken van je kunstgras. Het is een eenvoudige manier om alle vuil en modder van het gras te verwijderen, en het krachtige waterdruk maakt het bovendien extreem efficiënt. Bij het schoonmaken met een hogedrukreiniger heb je geen speciale schoonmaakmiddelen of agressieve chemische stoffen nodig, het is voldoende om het gras alleen met water te reinigen. Daarnaast is de hogedrukreiniger ideaal om vlekkender stukken kunstgras te verwijderen en het oppervlak te reinigen.

Stappenplan voor het schoonmaken van kunstgras met een hogedrukreiniger

Het schoonmaken van kunstgras met een hogedrukreiniger is in principe eenvoudig. Volg de onderstaande stappen voor het beste resultaat:

 1. Maak de grasmat van al het oppervlakkig vuil, zoals stof en bladeren. Hiervoor kun je een bladblazer of stofzuiger gebruiken.
 2. Verwijder indien mogelijk specifieke vuil- of modderplekken van het gras. Hiervoor kun je een oude tandenborstel en warm water gebruiken.
 3. Verplaats alle meubilair, tuingereedschap en andere voorwerpen die in de weg staan bij het schoonmaken van het gras.
 4. Voeg vervolgens water aan de hogedrukreiniger toe en zorg ervoor dat de druk niet te hoog is. Als je een te hoge stroomsnelheid instelt, loop je het risico het kunstgras te beschadigen.
 5. Spuit met de hogedrukreiniger tegen het gras en zorg ervoor dat je een bepaalde hoek aanhoudt om de druk verdelen.
 6. Ga vervolgens stukje voor stukje het kunstgras af, zoals je ook bij het schoonmaken van een autowas doet.
 7. Breng als laatste stap opnieuw water aan op het gebied dat je net hebt schoongemaakt, om eventuele chemicaliën of agressieve bestanddelen op te lossen.

Tips en adviezen voor het schoonmaken van je kunstgras

Naast het hierboven beschreven stappenplan voor het schoonmaken van je kunstgras met een hogedrukreiniger zijn er nog enkele tips die je in gedachten kunt houden om te zorgen voor het beste schoonmaakresultaat:

 • Gebruik nooit te veel druk: de juiste druk staat meestal aangegeven op de reiniger, dus gebruik hierbij als richtlijn. Als je te veel druk gebruikt loop je het risico het kunstgras te beschadigen.
 • Investeer in het juiste type hogedrukreiniger voor je kunstgras: koop een hogedrukreiniger die speciaal ontworpen is voor het schoonmaken van kunstgras, met een werkdruk van ongeveer 80-150 bar.
 • Maak al je lagere drukmechanismen los voordat je begint met het schoonmaken van je kunstgras. Dit voorkomt dat de lager drukke lucht wordt omgeleid naar het nobele gebied, waardoor het kunstgras vervolgens toch schade zou kunnen oplopen.
 • Draag bij het schoonmaken van je kunstgras altijd goede werkschoenen en een veiligheidsbril.

Kunstgras schoonmaken met een hogedrukreiniger: conclusie

Hoewel het schoonmaken van je kunstgras met een hogedrukreiniger een eenvoudig en zeer effectief proces is, is het belangrijk dat je voldoende oplettende bij alle stappen en dat je gebruik maakt van het juiste materiaal. Als je de bovenstaande stappen en adviezen volgt, ben je verzekerd van een stralend schoon grasoppervlak dat de levensduur van je kunstgras ook flink kan verlengen.

Plaats een reactie