Een van de meest gebruikte keukenapparaten is zonder twijfel de kookplaat. Een kookplaat in uw keuken kan u helpen bij het bereiden van de meest veeleisende gerechten. Regelmatig schoonmaken van uw kookplaat helpt bij het onderhouden van de levensduur ervan. Maar hoe kunt u uw kookplaat het beste schoonmaken? Hier volgen enkele tips
De kookplaat eerst afkoelen
vooraleer u begint met schoonmaken van uw kookplaat, is het aangeraden deze eerst te laten afkoelen. Dit is om letsel te voorkomen en om oververhitting van het kooktoestel te vermijden.
Gebruik een sopje en een vochtig doekje
Zodra de kookplaat is afgekoeld, kunt u een sopje maken van water en een klein beetje milde afwasmiddelen. Gebruik een schone, vochtige doek of spons om de kookplaat schoon te maken. Begin bij de oppervlakken die het meest worden gebruikt, zoals de branderdeksels en het kookvlak. Voor de branderdeksels kunt u ook schuurpapier gebruiken, maar zorg ervoor dat u zacht bent om beschadiging aan het oppervlak te voorkomen.
Kuipen en branderringen schoonmaken
Na het schoonmaken van de oppervlakken van de kookplaat, dient u de kuipen en branderringen afzonderlijk te reinigen. Verwijder alle kuipen waar mogelijk en maak deze afzonderlijk schoon met een sopje en een vochtige spons of doek. Gebruik eventueel schuurpapier om hardnekkig vuil te verwijderen, maar let op dat hierbij het oppervlak niet beschadigd raakt. Nadat de kuipen zijn schoongemaakt, kunt u de branderringen verwijderen en afzonderlijk schoonmaken.
Kookplaat droogmaken
Nadat alle kuipen en branderringen schoon zijn gemaakt, kunt u de kookplaat droogmaken door het gebruik van een schone, droge doek of spons. U kunt ook een papieren handdoek gebruiken, maar let op dat deze niet te ruw is. De papieren handdoek mag geen pluizige restanten achterlaten op het oppervlak.
Verwijder schilfers met een pin of schraper
Soms kunnen er schilfers op de oppervlakken van de kookplaat blijven zitten, zelfs na het gebruik van zachte schoonmaakmiddelen. In dit geval kunt u met een beetje voorzichtigheid en een goede pin of schraper de schilfers verwijderen. Om ervoor te zorgen dat de oppervlakken niet worden beschadigd, adviseer ik het gebruik van een licht afgeronde pin of schraper.
Gebruik keukenwasolie
Wasolie is een goed middel om het oppervlak van de kookplaat te beschermen en reinig gedurende langere tijd. Om het oppervlak van de kookplaat te drogen, kunt u eerst wat keukenwasolie gebruiken. Breng de wasolie op de oppervlakken aan en verwijder een eventueel overtollig residu met keukenpapier. Wasolie voorkomt corrosie en zal uw kookplaat beschermen tegen kleine stukjes stof.
Veelvoorkomende gebruiksmiddelen
Er zijn veel veelvoorkomende gebruiksmiddelen die kunnen worden gebruikt bij het schoonmaken van de kookplaat. Een afwasmiddel kan worden gebruikt voor het schoonmaken van het kookvlak, branderringen, kuipen en branderdeksels. Azijn is ook een zeer goed middel om uw kookplaat te reinigen. Azijn vermijdt bovendien dat er kalk- en vetafzettingen aan het oppervlakt komen. Nadat azijn is aangebracht, kunt u het eventueel afspoelen met koud water.
Luiers schoonmaken
Als er een specifieke structuur aan de kookplaattoppen of de branderringen is, kunt u de luizers eraf halen en deze afzonderlijk schoonmaken. Soms kan schoonmaken met een vochtige doek of spons al het benodigde werk verrichten. Ook kunt u schoonmaakmiddelen gebruiken, maar let op dat het schoonmaakmiddel mild is, om schade aan het oppervlak te voorkomen. Na het schoonmaken, kunt u de luizers terugplaatsen en de kookplaat klaar voor gebruik maken.
Neem contact op met een vakm an indien nodig
Als u merkt dat u problemen heeft met het schoonmaken van uw kookplaat of als er irreparabele schade is aangericht door het schoonmaken, neem dan contact op met een vakman. Een specialist kan schade aan de kookplaat identificeren en het nodige onderhoud uitvoeren, zodat de levensduur ervan kan worden verlengd.
Houd uw kookplaat schoon voorkomen
Het voorkomt schade en voorkomt problemen met het schoonmaken, dus het is belangrijk om uw kookplaat schoon te houden. Ongeacht wat u kookt, laat de kookplaat voortdurend aan het einde van het kookproces of na het afkoelen schoon. Een keer per maand een grondige schoonmaakbeurt voorkomt toenemende vervuiling en verlengt de levensduur van de kookplaat
Conclusie
Het regelmatig schoonmaken van uw kookplaat is essentieel voor het behoud en onderhoud van de levensduur ervan. Door voorzichtig met het schoonmaken om te gaan en de kookplaat af en toe te reinigen met een sopje, een vochtige doek of spons, en middelen zoals azijn en keukenwasolie, kunt u de levensduur van de kookplaat verlengen. Als u problemen ondervindt met het schoonmaken of er schade is ontstaan, neem dan contact op met een specialist.