Koffiezetapparaat schoonmaken

Koffiezetapparaat schoonmaken is een belangrijk onderdeel voor het behoud van de levensduur van je koffiezetapparaat. Niet alleen wordt er een betere smaak van de koffie gegarandeerd, maar met regelmatig schoonmaken kun je ook de levensduur van je koffiezetapparaat verlengen. In dit artikel lees je hoe je een koffiefilter zelf kunt schoonmaken, wat je handwerk zo makkelijk mogelijk maakt.

Hoe koffiefilters schoonmaken

Variërend van geïntegreerde koffiemachines tot ouderwetse koffiezetapparaten, koffiefilters moeten regelmatig worden schoongemaakt om te voorkomen dat er bacteriën en andere schadelijke micro-organismen in de koffie kunnen geraken. Om ervoor te zorgen dat je koffiefilter in optimale conditie blijft, zijn hieronder verschillende handige stappen voor het schoonmaken van je koffiefilter:

 • Vul een bak met warm water en zeep. Gebruik een schoonmaakmiddel dat speciaal voor het schoonmaken van het koffiezetapparaat is ontwikkeld. Dit middel bevat geen bleek of lijm en is daarom het meest geschikt.
 • Verwijder het koffiedik. Als het koffiedik is opgehoopt, verwijder het dan met een vochtige doek. Als er te veel koffiedik te vinden is, gebruik dan een stofzuiger om het koffiedik schoon te maken.
 • Verwijder het filter. Vervolgens moet je het filter in heet water weken om alle koffiedik los te maken. Laat het enkele minuten weken en spoel het vervolgens met heet water goed af.
 • Wrijf het filter schoon. Neem een schone, vochtige doek en wrijf het filter met deze doek schoon. Als er nog steeds koffiedik zichtbaar is, gebruik dan een borstel om het filter goed schoon te krijgen.
 • Spoel en droog het filter. Spoel het filter na het schoonmaken goed af, vooral als je het filter hebt gebruikt om een borstel of schuursponsje te gebruiken. Als het filter droog is, plaats je het terug in de Koffiezetapparaat.

Verder Schoonmaken van je Koffiezetapparaat

Naast het schoonmaken van het filter, is het ook belangrijk om je koffiezetapparaat goed schoon te maken. Hieronder staan enkele tips die kunnen helpen bij het schoonmaken van je koffiezetapparaat:

Dreft Platinum Plus All In One - Vaatwastabletten - Anti-Dofheidstechnologie - 72 Capsules
Coolblue.nl
Dreft Platinum Plus All In One Vaatwastabletten zijn de beste tabletten voor het reinigen van moeilijke etenswaren van Dreft. Ze maken je vaat weer als nieuw schoon Verwijdert de dofheid om de oorspronkelijke glans van je vaat te herstellen, dankzij de Anti-dofheidstechnologie Dreft Platinum Plus All In One Vaatwastabletten zijn doeltreffend, zelfs in korte cycli Schakel over op korte cyclus om tijd, energie en water te besparen in vergelijking met normale cycli Het geïntegreerde voorwassysteem doet het voorwasprogramma voor je, zodat je water bespaart Aanbevolen door wereldwijde fabrikanten van vaatwassers Ingebouwde zout- en spoelglansfunctie inclusief glas- en zilverwerkbescherm Onze productie gebeurt met 100% ingekochte hernieuwbare elektriciteit Dreft Platinum Plus All in One Anti-Dofheidstechnologie vaatwastabletten zorgen voor een reiniging als nieuw, het geeft je Dreft's beste collectie voor het reinigen van hardnekkig voedsel en het helpt zelfs de dofheid weg te nemen die in de loop van de tijd is opgebouwd, om de oorspronkelijke glans van je vaatwerk te herstellen. Dreft Platinum Plus geeft je een uitmuntende reiniging en verwijdert hardnekkige voedselvlekken, zelfs in de testconditie van een korte cyclus. Dus, als je weinig tijd hebt, is er niets aan de hand. Schakel over op kort. Dreft combineert vloeistof en poeder in één krachtige capsule. Het ultra-oplosbare zakje lost snel op en werkt goed in korte cycli omdat het snel begint te reinigen om de klus klaar te krijgen. En ze zijn gemakkelijk te gebruiken. Plaats ze gewoon in het doseerbakje van je vaatwasser, met verpakking. Schakel over op de korte cyclus* en bespaar tijd, energie en water in vergelijking met een gewone, standaard cyclus!...
€ 19.47
 • Gebruik een vochtige doek. Maak de buitenkant van je koffiezetapparaat schoon met een zachte, vochtige doek. Vermijd het gebruik van veel water, omdat dit andere onderdelen, zoals knoppen en uitgangen, kan beschadigen.
 • Maak de vulopening schoon. Gebruik een stukje katoen en wat essentiële olie om de vulopening schoon te maken en vrij te maken van koffiedik. Je hoeft hiervoor geen agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken.
 • Verplaats eventuele kalk. Als je koffiezetapparaat regelmatig wordt gevuld met kalkrijk water, kan er kalk in de buitenkant ervan binnendringen. Gebruik schoonmaakmiddelen speciaal voor kalk en poets het apparaat goed schoon.
 • Gebruik speciale schoonmaakmiddelen. Sommige schoonmaakmiddelen zijn speciaal ontwikkeld voor het schoonmaken van een koffiezetapparaat. Gebruik die producten om zorg te dragen voor je koffiezetapparaat. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing voor je product.

Final Touches

Het is ook belangrijk om op te merken dat je, als je alle schoonmaakstappen hebt uitgevoerd, je een aantal laatste aanpassingen kunt doen voordat je koffiezetapparaat weer in gebruik neemt. Pas dus op dat je:

 • Controleer of alle onderdelen in goede staat zijn. Zorg ervoor dat alle onderdelen, zoals de filterhouder en het filter, aanwezig en in goede staat zijn voordat je het koffiezetapparaat in gebruik neemt.
 • Gebruik voorzichtig heet water. Als je heet water gebruikt voor het schoonmaken, gebruik dan geen water dat te heet is. Te heet water kan schade aan onderdelen veroorzaken, zoals knoppen of metalen onderdelen.
 • Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen. Voorkom het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen die kunnen beschadigen of schade toebrengen aan onderdelen van je koffiezetapparaat.

Conclusie

Het schoonmaken van je koffiezetapparaat is een belangrijk onderdeel voor het behoud van de levensduur ervan. Het is belangrijk om je koffiefilter regelmatig schoon te maken, alsook het gebruik van vochtige doeken en speciale schoonmaakmiddelen voor de buitenkant van het apparaat. Als je deze tips volgt, zal je koffiezetapparaat langer meegaan en de kwaliteit van je koffie behouden.

Plaats een reactie