Koekenpan schoonmaken

Het schoonmaken van een koekenpan is een belangrijke taak voor het behouden van hygiëne in je keuken en het verlengen van de levensduur van de pan. Schoonmaken vereist een beetje tijd en moeite maar, indien je de juiste middelen gebruikt, zal je koekenpan er weer als nieuw uitzien. Hier volgt een stap voor stapgids voor effectief koekenpan schoonmaken.

Stap 1: Onderzoek wat voor materiaal je pan is gemaakt

Het soort materiaal dat je koekenpan is gemaakt van, bepaald het type reinigingsmiddel en de reiningstechniek. Staalsoorten kunnen vaak met schuurmiddelen gereinigd worden, terwijl je dan voor op keramische pannen veelal gebruik maakt van een vochtige doek. Het is belangrijk om puur staal of roestvrij staal van een anti-aanbaklaag te onderscheiden. Gebruik van reinigingsmiddelen zoals schuurmiddelen is hier niet aan te raden, omdat deze de anti-aanbaklaag kan beschadigen waardoor er veel meer voedselresten achterblijven.

Stap 2: Oude voedselresten verwijderen

Begin altijd met het verwijderen van onverbrand voedselresten. Als je dit niet (tijdig) doet kan het voedsel aanbakken en veel moeilijker verwijderbaar worden. Laat je pan nooit drogen wanneer deze gegeten voedsel bevat.

Stap 3: Met water schoonmaken

Vervolgens kun je de pan schoonmaken met lauw warm water. Hierbij is het belangrijk dat je geen sponge of borstel gebruikt waar grove oppervlakken aan zijn toegevoegd. Deze kunnen de gecoate anti-aanbaklaag beschadigen. Een goede optie is een oude tandenborstel. Gebruik voor de kleinere gaatjes in de pan liever een doek en wat bakpoeder of abrasieve schoonmaakmiddel.

Stap 4: Schuurmiddel of speciale producten

Staal zonder anti-aanbaklaag is goed te reinigen met een schuurmiddel of speciaal staal- of pannenschoonmaakproduct op basis van kalium en fosfaten. Gebruik voor een staalppan altijd een schuurmiddel dat geen slijp- of schuurmiddelen bevat, zoals bijvoorbeeld creme of poeder. Voorkom gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze ook de anti-aanbaklaag kunnen aantasten.

Stap 5: Afspoelen met lauw warm water

Spoel je koekenpan grondig af met lauw warm water om alle sporen reinigingsproducten en voedselresten te verwijderen. Droog je pan af met keukenrol. Zorg ervoor dat je pan geen aanbaklaag aan het oppervlak heeft door er met droge lucht overheen te blazen.

Stap 6: Goed opbergen

Ten slotte kun je je koekenpan bewaren tot de volgende keer dat je het gebruikt. Hierbij is het van groot belang dat je de pan op de juiste manier opbergt. Zorg ervoor dat je de pan droog bewaart en ze niet samen met ander bestek opbergt. Als je dit wel doet, bestaat de kans dat het roestige stukken aan je koekenpan overbrengen.

Het schoonmaken van je koekenpan is niet zo moeilijk als je de juiste stappen volgt. Zorg dat je de panel altijd goed en schoon bewaart en de levensduur ervan te maximaliseren.

Plaats een reactie