Ketting schoonmaken racefiets

De ketting op je racefiets is een belangrijk onderdeel van je fiets. Het regelmatig schoonmaken van de ketting zorgt voor een betere prestatie en verlengt ook de levensduur van je fiets. In dit artikel geven we je een stap voor stap handleiding om je ketting schoon te maken.

Stappen voor het schoonmaken van de ketting

Er zijn verschillende manieren om de ketting op je racefiets schoon te maken. Hieronder volgen 3 manieren die we aanbevelen.

Stap 1: oliewissel

Het eerste stap is het wisselen van olie. Als je oude olie niet goed is, kan dit ervoor zorgen dat je ketting gaat verstijven en niet meer soepel beweegt. Neem je oude olie eruit en vervang deze door verse olie. Let erop dat je dezelfde olie gebruikt als die je al had, zodat je precies weet wat je doet.

Stap 2: schoonmaken met een borstel

De tweede stap is het schoonmaken van de ketting met een borstel. Gebruik hier een dikke, stevige borstel voor. Begin aan de onderkant van de ketting en maak deze helemaal schoon. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, omdat dit schade aan je ketting kan veroorzaken. Zorg ervoor dat je elke schakel goed schoonmaakt.

Stap 3: smeren van de ketting

Als de ketting schoon is, is de volgende stap het smeren van de ketting. Gebruik een goede kettingsmeermiddel en smeer de ketting met een klein borsteltje. Uitgebreidere instructies voor het smeren van de ketting kun je vinden in de handleiding van je fiets. Vergeet niet om de andere onderdelen van je fiets, zoals de versnellingshendel of de kabels, ook goed in te vetten.

Stap 4: inspectie van de ketting

Tijd om je ketting te inspecteren. Als je merkt dat er verschuivingen of stijfheid in je ketting zit, dan is het tijd om de ketting te vervangen. Controleer ook je kettingbladen en tandwielen om te zien of deze nog in goede staat zijn. Als er ongelijke slijtage zichtbaar is of als je ketting of tandwielen hard zijn geworden, is het tijd om ze te vervangen.

Als je alle bovenstaande stappen goed hebt gevolgd, ben je klaar. Je ketting is weer schoon en klaar voor gebruik. Door de ketting regelmatig te schoon te maken en de olie en smeerstoffen tijdig te vervangen, zal de levensduur van je ketting aanzienlijk worden verlengd.

Plaats een reactie