Ketting fiets schoonmaken

Een goed onderhouden fiets gaat langer mee en presteert beter. Daarom is het noodzakelijk om de kettingschakels van een fiets goed schoon te maken. Schoonmaken van de kettingschakels zorgt ervoor dat alle onderdelen goed met elkaar verbonden zijn en zo nodig vervangen kunnen worden, waardoor de levensduur wordt verlengd. In dit artikel leggen we uit hoe u uw fietsketting op eenvoudige wijze schoon kunt maken, zodat uw fiets langer meegaat.

Stap 1: Ketting verwijderen

Verwijder voordat u begint met schoonmaken eerst de ketting van uw fiets. Als uw fiets met een derailleur is uitgerust, dan kunt u de ketting verwijderen door de achteras los te schroeven. Als u een vaste versnelling heeft, kunt u gewoon het achterwiel loskoppelen. Als u niet zeker weet wat het type versnelling is, raadpleeg dan uw fietshandboek om te weten hoe u de ketting kunt loskoppelen.

Stap 2: Schoonmaken

Nu de ketting los is, kunnen we beginnen met schoonmaken. Meestal zijn er twee manieren om de ketting schoon te maken: met een borstel en schoonmaakmiddel of in een chemische reinigingsbak. Als u met een borstel en schoonmaakmiddel schoonmaakt, zet dan een lading water op lauw warm, voeg een beetje schoonmaakmiddel toe en gebruik een stevige borstel om de ketting te schrobben. Zorg ervoor dat u alle plooien schoonmaakt, zodat alle vet en stof worden verwijderd. Als u de ketting in een chemische reinigingsbak schoonmaakt, voeg dan het schoonmaakmiddel toe die bij de bak wordt geleverd. Laat de ketting in de bak voor ongeveer 10 minuten en verwijder vervolgens alle overtollige vloeistoffen die achterblijven.

Stap 3: Invetten

Zodra de ketting schoon is, is het tijd om deze te smeren om te voorkomen dat de lagers vettig worden. Gebruik gewoon een kleine hoeveelheid fietskettingolie of spray en spuit deze op de schakels. Zorg ervoor dat u niet te veel gebruikt, anders komt het te vaak in contact met uw kleding en kan het vuil aantrekken. Wrijf dan met je vinger over de ketting om de olie overal goed te verdelen.

Stap 4: Monteren

Zodra de ketting goed is ingesmeerd, kunt u deze weer op de fiets monteren. Als uw fiets uitgerust is met een derailleur, dan moet u de achteras opnieuw instellen om ervoor te zorgen dat de ketting op de juiste manier over het tandwiel loopt. Zorg ervoor dat de ketting gespannen is en dat de schakels soepel bewegen. Als er geen spanning op de ketting staat, kan dit leiden tot schokeffecten wanneer u trapt. Als u een vaste versnelling heeft, monteer dan het achterwiel weer op de fiets. Montage is vaak van het achterwiel afhankelijk en kan alleen worden gedaan met een speciaal gereedschap dat verkrijgbaar is bij uw plaatselijke fietsenwinkel. Koppel het achterwiel vervolgens vast met behulp van de moer die op de as zit.

Stap 5: Onderhouden

Het onderhouden van de ketting is ook belangrijk. Verminder de stofaccumulatie die de ketting kan veroorzaken door de schakels regelmatig schoon te maken. U kunt hierbij hetzelfde proces volgen dat u hiervoor heeft gedaan. Controleer eveneens of er sprake is van slijtage of breakouts. Zorg er ook voor dat u de ketting niet te strak trekt, anders kan dit leiden tot schokken. Vermijd ook het gebruik van water en druk bij het schoonmaken van de ketting, omdat dit ook kan leiden tot schokken.

Het schoonmaken van uw fietsketting is een eenvoudig klusje. Door het volgen van de bovenstaande stappen kunt u ervoor zorgen dat uw fietsketting in topconditie blijft en zo langer meegaat. Als u twijfelt, raadpleeg dan een lokale fietsenmaker voor meer informatie. Vergeet niet om de ketting regelmatig te inspecteren, regelmatig te smeren en ervoor te zorgen dat alle schakels goed bewegen.

Plaats een reactie