Kaasfonduepan schoonmaken

Een kaasfonduepan is een leerzame en leuke manier om heerlijke kaasfonduemealen te bereiden. Maar als je vaker een kaasfondue maakt, dan is het belangrijk dat je de kaasfonduepan correct schoonmaakt. Het schoonmaken van een kaasfonduepan verlengt de levensduur, zorgt ervoor dat je fonduemeals geur- en smaakloos wordt bereid, en vermindert het risico op doorvoeren en ziektekiemen. Hieronder volgen tips om je kaasfonduepan zo goed mogelijk schoon te maken en de levensduur ervan te verlengen.

Stap 1: Kaasfonduepan direct na gebruik schoonmaken

Het is belangrijk om direct na het gebruik van een kaasfonduepan, deze schoon te maken. Je wilt voorkomen dat het kaasresten opdrogen en deponeren op de kaasfonduepan. Met het drogen van de kaas, wordt deze veel moeilijker te verwijderen. Laat de pan daarom niet te lang staan voordat je hem schoonmaakt.

Stap 2: Vet resten verwijderen

Vetresten kunnen makkelijk opdrogen en achterlaten op oppervlakken van je kaasfonduepan. Het is daarom belangrijk dat je vetresten verwijdert voordat je het vet een kans geeft hierin te verdrogen. Maak daarom de buitenkant van de fonduepan schoon met een allesreiniger. Gebruik hiervoor schone doeken. Droog de pan daarna af met een schone doek en laat hij opwarmen totdat al het vocht is verdwenen.

Stap 3: Kaasresten verwijderen

Om kaasresten te verwijderen, kun je het beste een lacet of een staalwol gebruiken. Om een lacet te gebruiken, kun je ketchup of azijn toevoegen aan warm water. Vervolgens dompel je de lacet in deze oplossing en veeg je het kaasleyeervlak. Als de vesten echter hard zijn en lastig te verwijderen, kun je ook een staalwol gebruiken Voor dit doel is een staalwol zacht genoeg voor het gebruik. Echter is het belangrijk om wel voorzichtig te zijn, staalwol kan namelijk krassen achterlaten.

Stap 4: Reinig het Kaasleyeervlak

Na het verwijderen van vet- en kaasresten, kun je het kaasleyeervlak schoonmaken met een non-abrasieve, zachte spons of doek. Giet hierna wat warm water in de pan en voeg een eetlepel zout toe. Druk op de spons of doek aan zodat deze op de bodem komt en draai de spons of doek vervolgens in een cirkelvormige beweging. Spoel na het schoonmaken de pan nog af met voldoende warm water.

Stap 5: Droog de kaasfonduepan na het schoonmaken

Laat de kaasfonduepan na het schoonmaken goed drogen. Dit is belangrijk, omdat vocht in de pan ertoe kan leiden dat er aanslag wordt gevormd. Maak daarom de pan helemaal droog met een schoon en zacht doek.

Stap 6: Bewaar de kaasfonduepan op de juiste manier

Tot slot: je kunt er ook voor zorgen dat de levensduur van je kaasfonduepan verlengd wordt door deze op de juiste manier op te bergen. Bewaar de pan bij voorkeur op een koele en droge plek, ver weg van direct zonlicht. Gebruik een stevige doos of krat om deze op te bergen. Zorg ervoor dat de pan niet vast komt te zitten tussen andere kookgerei, maar dat deze ruimte heeft om te ‘ademen’.

Schoonmaken van je kaasfonduepan is zeker geen moeilijke taak. Maar met de juiste zorg zoals hierboven beschreven, kun je ervoor zorgen dat je kaasfonduepan jarenlang meegaat.

Plaats een reactie