Invisalign schoonmaken

Invisalign is een revolutionaire techniek voor orthodontie waarbij afzonderlijke, doorzichtige aligners (beugels) worden gebruikt om de tanden in de gewenste positie te krijgen. De meeste mensen houden van Invisalign omdat het minder opvallend is dan traditionele beugels, maar ondanks dat het niet zichtbaar is, vraagt Invisalign om regelmatige verzorging om het effectief te laten zijn. Het is daarom belangrijk dat je leert hoe je Invisalign goed schoon kunt maken om de levensduur ervan te verlengen.

Waarom Invisalign schoonmaken belangrijk is

Invisalign schoonmaken is belangrijk omdat de aligners na verloop van tijd vuil en geel kunnen worden. Als de aligners rein blijven, functioneren ze op hun beste en leveren ze het beste resultaat op. Als ze vuil en geel worden, dan werken ze minder effectief en zijn ze ook minder aangenaam om te dragen. Daarnaast veroorzaken vuile aligners ook kleinere problemen met de tanden, zoals tandplak.

Hoe Invisalign schoonmaken

Als je Invisalign schoonmaakt zijn er twee belangrijke dingen die je moet weten. Ten eerste is het belangrijk dat je kiest voor milde producten om je aligners mee te reinigen. Het is beter om milde producten te gebruiken zoals afwasmiddel, tandpasta of een tandenborstel met zacht borstelhaar, dan agressieve producten zoals bleekmiddel of sterke schoonmaakmiddelen.

Ten tweede moet je de aligners regelmatig schoonmaken, zelfs als je ze niet dagelijks draagt. De aanbevolen frequentie hangt af van hoe vaak je de aligners draagt, maar in ieder geval is het raadzaam om de aligners minstens twee keer per week te vervangen; dit vermindert het risico op tandplak.

Om de aligners goed schoon te maken, kun je de volgende stappen volgen:

 • Was je handen grondig voor je de aligners schoonmaakt.
 • Giet wat warm water in een glas en voeg een kleine hoeveelheid afwasmiddel toe.
 • Meng de samenstelling met een vork of een ander plastic lepeltje om de schuim te veronderstellen.
 • Dominet het plastic Invisalign-behuizing in het mengsel en had de aligners met je vingers.
 • Eindig met het spoelen van de aligners met koud water.
 • Laat de aligners op een papieren handdoek liggen om te drogen.

Extra tips

Als je meer wilt weten over effectief Invisalign schoonmaken, hier zijn enkele extra tips waarmee je rekening moet houden:

 • Gebruik nooit toothbrushes om de aligners mee te schoonmaken, omdat de sterke borstelharen de aligners kunnen beschadigen.
 • Maak je aligners niet schoon met alcoholdoekjes, omdat ze een smaak kunnen achterlaten.
 • Gebruik nooit bleekmiddelen, citroensap of andere schoonmaakmiddelen met hoge pH, omdat ze kunnen uitdrogen en kleine krassen en verkleuringen kunnen veroorzaken.
 • Veel mensen besluiten om hun aligners af en toe af te spoelen met anti-plaque-oplossingen als ze de aligners de hele dag dragen. De oplossing kan helpen bij het verminderen van tandplak.
 • Maak ook de andere delen van je gebit schoon als je je aligners schoonmaakt. Gebruik bijvoorbeeld je tandenborstel om het resterende voedsel te verwijderen dat is achtergebleven tussen je tanden. Je zult de kleine gaatjes van tandplak die je kunt zien als je je mond opent, niet alleen kunnen verwijderen met je aligners.

Conclusie

Als je Invisalign gebruikt, is het belangrijk dat je je aligners regelmatig schoonmaakt volgens de bovenstaande stappen. Als je de aligners goed schoonmaakt, verleng je de levensduur ervan en ben je ervan verzekerd dat ze blijven werken zoals ze bedoeld zijn. Blijven je aligners schoon en gezond, dan lever je het beste resultaat op dat je kunt verwachten van je investering in Invisalign.

Plaats een reactie