Regelmatig de houtkachel schoonmaken is een belangrijk onderhoudsklus om de interne levensduur van de kachel te verlengen. De lipjes, kachelstukken, aspanen en het rookkanaal van de kachel moeten grondig worden gereinigd om rook en as probleemloos door te laten. Bij het schoonmaken van de kachel moet daarom steeds het volgende worden onderzocht:
- De staat van de aspan
- De staat van de rookkanalen
- De buiten- en binnenkant.
Hoe maak je een houtkachel schoon?
Hieronder volgt een stapsgewijs overzicht van de schoonmaakmethode voor een houtkachel:
Stap 1: Aspan en rookkanalen schoonmaken.
Haal de aspan uit de houtkachel en stofzuig het rookkanaal. Maak daarna de aspan schoon met een emmer water en een stuk zeep. Als er nog restjes koolstof of as achterblijven in de aspan, je het beste een staalborstel gebruiken om die los te schrobben. Wrijf daarna met een vochtige doek af zodat restanten verdwijnen. Bij het schoonmaken van de rookkanalen kun je de stofzuiger ook gebruiken. Zorg ervoor dat het rookkanaal geen blokkades heeft en dat de stofzuiger alle restjes, zoals koolstofaanslag, grondig verwijdert.
Stap 2: Kachelstukken schoonmaken.
Haal alle kachelstukken uit de houtkachel. Verwijder daarna alle vetvlekken en stof van de stukken door te boenen met een oude tandenborstel, verdund met water. Veel kachelstukken hebben een gietijzeren rand, die zijn bestand tegen het boenen met een tandenborstel. Deel de buiten- en binnenkant van de houtkachel in kleine stukken en maak dat ook schoon. Gebruik altijd een vochtige doek voor het schoonmaken van het buitenoppervlak van de kachel. Als de kachelstukken erg vuil zijn, schuif dan krantenpapier in stukken onderaan de houtkachel. De vetvlekken worden geabsorbeerd door de krant en verwijder je gemakkelijk weg.
Stap 3: Kachel schoonmaken.
Gebruik om de kachel grondig schoon te maken een warm sopje met suiker; detergent of zelfs afwasmiddel zijn goede opties. Maak de kachel één voor één schoon en gebruik de vochtige doek om de kachel schoon te maken. Gebruik in geen geval een metaalschuurmachine of zandstraler om te schuren of af te stomen. Deze schoonmaakmethoden kunnen het oppervlak van de kachel beschadiging.
Vervolgens droog je de kachel goed af. Droog als laatst het buitenoppervlak, de deurtjes en de kachelstukken af met een schone doek. Let er hierbij op dat alle vetvlekken en stof van de kachel worden verwijderd.
Stap 4: Vervolgonderhoud.
Houd de kachel in het vervolg goed schoon met behulp van een stofzuiger en een stukje zeep. Controleer regelmatig de kachelroosters, de aspan en de rookkanalen en reinig deze indien nodig. Bij het stoken met hout controleer je het aspan na een paar uur voor het eerste stoken. Als het aspan te veel as bevat is het verstandig om de kachel tussentijds te schoon te maken.
Met regelmatig onderhoud en schoonmaken van de kachel zorg je ervoor dat de kachel optimaal functioneert en er geen rook- en asproblemen optreden. Het reinigen van de kachel is het meest effectief als je dit met een bepaalde regelmaat doet.