Houtkachel schoonmaken – hoe u uw houtkachel optimaal schoonmaakt

Regelmatig de houtkachel schoonmaken is een belangrijk onderhoudsklus om de interne levensduur van de kachel te verlengen. De lipjes, kachelstukken, aspanen en het rookkanaal van de kachel moeten grondig worden gereinigd om rook en as probleemloos door te laten. Bij het schoonmaken van de kachel moet daarom steeds het volgende worden onderzocht:

  • De staat van de aspan
  • De staat van de rookkanalen
  • De buiten- en binnenkant.

Hoe maak je een houtkachel schoon?

Hieronder volgt een stapsgewijs overzicht van de schoonmaakmethode voor een houtkachel:

Stap 1: Aspan en rookkanalen schoonmaken.

Haal de aspan uit de houtkachel en stofzuig het rookkanaal. Maak daarna de aspan schoon met een emmer water en een stuk zeep. Als er nog restjes koolstof of as achterblijven in de aspan, je het beste een staalborstel gebruiken om die los te schrobben. Wrijf daarna met een vochtige doek af zodat restanten verdwijnen. Bij het schoonmaken van de rookkanalen kun je de stofzuiger ook gebruiken. Zorg ervoor dat het rookkanaal geen blokkades heeft en dat de stofzuiger alle restjes, zoals koolstofaanslag, grondig verwijdert.

Dreft Platinum Plus All In One - Vaatwastabletten - Anti-Dofheidstechnologie - 72 Capsules
Coolblue.nl
Dreft Platinum Plus All In One Vaatwastabletten zijn de beste tabletten voor het reinigen van moeilijke etenswaren van Dreft. Ze maken je vaat weer als nieuw schoon Verwijdert de dofheid om de oorspronkelijke glans van je vaat te herstellen, dankzij de Anti-dofheidstechnologie Dreft Platinum Plus All In One Vaatwastabletten zijn doeltreffend, zelfs in korte cycli Schakel over op korte cyclus om tijd, energie en water te besparen in vergelijking met normale cycli Het geïntegreerde voorwassysteem doet het voorwasprogramma voor je, zodat je water bespaart Aanbevolen door wereldwijde fabrikanten van vaatwassers Ingebouwde zout- en spoelglansfunctie inclusief glas- en zilverwerkbescherm Onze productie gebeurt met 100% ingekochte hernieuwbare elektriciteit Dreft Platinum Plus All in One Anti-Dofheidstechnologie vaatwastabletten zorgen voor een reiniging als nieuw, het geeft je Dreft's beste collectie voor het reinigen van hardnekkig voedsel en het helpt zelfs de dofheid weg te nemen die in de loop van de tijd is opgebouwd, om de oorspronkelijke glans van je vaatwerk te herstellen. Dreft Platinum Plus geeft je een uitmuntende reiniging en verwijdert hardnekkige voedselvlekken, zelfs in de testconditie van een korte cyclus. Dus, als je weinig tijd hebt, is er niets aan de hand. Schakel over op kort. Dreft combineert vloeistof en poeder in één krachtige capsule. Het ultra-oplosbare zakje lost snel op en werkt goed in korte cycli omdat het snel begint te reinigen om de klus klaar te krijgen. En ze zijn gemakkelijk te gebruiken. Plaats ze gewoon in het doseerbakje van je vaatwasser, met verpakking. Schakel over op de korte cyclus* en bespaar tijd, energie en water in vergelijking met een gewone, standaard cyclus!...
€ 20.00
Dyson V11 Fluffy - Steelstofzuiger
Coolblue.nl
Wil je een krachtige en intelligente steelstofzuiger? Dan is de Dyson V11 Fluffy - Steelstofzuiger zeker iets voor jou. Met deze steelstofzuiger kan je kiezen uit drie verschillende vermogensstanden om zo de juiste balans tussen zuigkracht en gebruiksduur te vinden. Daarnaast kan je via het lcd-scherm de resterende gebruiksduur, prestaties en onderhoudsmeldingen zien om het beste uit jouw schoonmaakbeurt te halen. Ontwikkeld voor woningen met huisdieren. Registreer je product: Krijg direct toegang tot handleidingen, ondersteuning op maat en meer door jouw nieuwe apparaat te registreren en een Mijn Dyson-account aan te maken. Heb je al een account? Log dan in en registreer je aankoop. Hyperdymium motor De Dyson Hyperdymium motor genereert 185 luchtwatt aan krachtige, constante zuigkracht¹ met een gebruiksduur van maximaal 60 minuten om overal in huis grondig schoon te maken.² Accessoires voor elk oppervlak Vloerzuigmond met zachte roller. Zachte borstel voor harde vloeren zoals parket en gewaxt beton. Combinatie-accessoire om eenvoudig van taak te wisselen. Kierenzuiger voor het schoonmaken van smalle, moeilijk te bereiken plekken. Schroefvormige klitvrije borstel {t1}verwijdert lange haren en huisdierenhaar automatisch van de borstel. Overige specificaties: Geschikt voor alle vloertypen Tot 60 minuten aan constante zuigkracht Kan worden veranderd in een kruimeldief ¹Getest volgens EN 60312-1 5.11.Getest in de MAX-stand¹Filtratie getest volgens ASTM F1977-04, getest in de MAX-stand.{t1}2{/t1}In de krachtigste reinigingsstand{t1}3{/t1}Werkelijke gebruiksduur kan variëren, afhankelijk van de gebruikte zuigkrachtstand, het vloertype en/of opzetstukken....
€ 599.00

Stap 2: Kachelstukken schoonmaken.

Haal alle kachelstukken uit de houtkachel. Verwijder daarna alle vetvlekken en stof van de stukken door te boenen met een oude tandenborstel, verdund met water. Veel kachelstukken hebben een gietijzeren rand, die zijn bestand tegen het boenen met een tandenborstel. Deel de buiten- en binnenkant van de houtkachel in kleine stukken en maak dat ook schoon. Gebruik altijd een vochtige doek voor het schoonmaken van het buitenoppervlak van de kachel. Als de kachelstukken erg vuil zijn, schuif dan krantenpapier in stukken onderaan de houtkachel. De vetvlekken worden geabsorbeerd door de krant en verwijder je gemakkelijk weg.

Stap 3: Kachel schoonmaken.

Gebruik om de kachel grondig schoon te maken een warm sopje met suiker; detergent of zelfs afwasmiddel zijn goede opties. Maak de kachel één voor één schoon en gebruik de vochtige doek om de kachel schoon te maken. Gebruik in geen geval een metaalschuurmachine of zandstraler om te schuren of af te stomen. Deze schoonmaakmethoden kunnen het oppervlak van de kachel beschadiging.

Vervolgens droog je de kachel goed af. Droog als laatst het buitenoppervlak, de deurtjes en de kachelstukken af met een schone doek. Let er hierbij op dat alle vetvlekken en stof van de kachel worden verwijderd.

Stap 4: Vervolgonderhoud.

Houd de kachel in het vervolg goed schoon met behulp van een stofzuiger en een stukje zeep. Controleer regelmatig de kachelroosters, de aspan en de rookkanalen en reinig deze indien nodig. Bij het stoken met hout controleer je het aspan na een paar uur voor het eerste stoken. Als het aspan te veel as bevat is het verstandig om de kachel tussentijds te schoon te maken.

Met regelmatig onderhoud en schoonmaken van de kachel zorg je ervoor dat de kachel optimaal functioneert en er geen rook- en asproblemen optreden. Het reinigen van de kachel is het meest effectief als je dit met een bepaalde regelmaat doet.

Plaats een reactie