Houten tuintafel schoonmaken

Een houten tafel is een veelgebruikte optie voor tuinmeubilair. Terwijl dit een klassieker is, vraagt het wel om regelmatig onderhoud. Als u uw houten tuintafel op de juiste manier schoonmaakt, zal deze er veel langer mooi uitzien. Daarom geven we in dit artikel aan hoe je je houten tuintafel het beste schoonmaakt en de levensduur ervan kunt verlengen.

Zo schoonmaken en onderhouden

Voor de beste resultaten moet u uw houten tuintafel jaarlijks schoonmaken. Begin met het verwijderen van eventuele losse stof en roet, door de tafel af te borstelen. Gebruik hiervoor een vachtborstel of stofzuiger met een borstelaccessoire. Vergeet niet om ook onder de tafel schoon te maken.

Was de tafel vervolgens af met lauw water en een neutraal detergent. Gebruik geen schurende of agressieve schoonmaakmiddelen, omdat dit het oppervlak van het hout kan beschadigen. Wrijf bij het afwassen steeds in dezelfde richting. Spoel de tafel met schoon water, voeg wat bleekwater toe en spoel opnieuw. Een sopje van warm water met een theelepel bleekwater is ook geschikt voor het reinigen van houten tuintafels.

Laat de tafel ten slotte goed drogen voordat u deze afneemt met een brandnetel. Zorg ervoor dat u niet te hard schoonmaakt, om beschadiging van het hout te voorkomen. Als de tafel droog is, kunt u hem waxen met een speciale houtwax voor buiten, zo kan hij beter bestand zijn tegen invloeden van buitenaf.

Verzorging tuintafel verlengen

Als u de tuintafel regelmatig onderhoudt, kun je de levensduur ervan verlengen. Zorg dat je weet welke materialen je tuintafel heeft, bijvoorbeeld hardhout of vurenhout. De verzorging hangt af van welk type hout het is. Voeg periodiek wat brandhoutolie toe aan de houten tafel om het te onderhouden. Het is het meest effectief als u dit twee keer per jaar doet, zodat de houten tuintafel genoeg bescherming heeft. Hiervoor heeft u olie speciaal voor hardhout of vurenhout nodig.

Bescherm uw tafel ook tegen de zon door deze af te dekken met een waterafstotende stof als u deze lange tijd niet gebruikt. De zon kan namelijk het hout uitdrogen en verbleken. Het is echter niet aan te raden om plasticfolie of plastic hoezen te gebruiken, omdat het hout te veel warmte absorbeert onder de plasticfolie of hoes en daardoor kan beschadigen.

Conclusie

Houten tuintafels worden vaak gebruikt in tuinen, maar vragen wel regelmatig onderhoud. Om het uiterlijk van uw houten tuintafel te behouden en de levensduur te verlengen, is het belangrijk om de tafel jaarlijks schoon te maken met lauw water en een neutraal detergent dat niet te agressief is voor het hout. Daarnaast heeft uw tuintafel wat extra bescherming nodig. Zorg er daarom voor dat u de tafel afdekt als u deze lange tijd niet gebruikt en voeg periodiek wat olie aan toe aan de tuintafel. Op deze manier kunt u uw houten tuintafel schoonmaken en de levensduur ervan verlengen.

Plaats een reactie