Houten terras schoonmaken

Het hebben van een houten terras is een prachtige manier om de tuin te versieren. Helaas is het onderhoud en het schoonmaken van een houten terras niet altijd eenvoudig. Er komen stof, vuil en andere verontreinigingen op het hout dat moet worden verwijderd. Als je het schoonmaken van je houten terras goed doet, zal het je langer dienen en mooier blijven. In dit artikel worden de beste manieren beschreven om je houten terras schoon te maken en de levensduur ervan te verlengen.

Voorbereiding

Voordat u begint met het schoonmaken van uw houten terras, moet u wat voorbereidingen treffen. Controleer of er geen schade is die verder onderzoek vereist. Als de oppervlaktekwaliteit lijkt te zijn bedorven, adviseren we om eerst contact op te nemen met deskundigen voor professioneel advies. Controleer ook of er vuil of ander materiaal in gaten of spleten is gevallen, zoals bladeren, takken of zaden.

Als er geen schade is, is het goed om het hout van tevoren te schuren om te kijken of er roest of andere stoffen aanwezig zijn. Dit is de beste manier om erachter te komen hoe het hout eruit ziet als het schoon is. Als je het hout gaat schuren, is het raadzaam om een fijne korrel schuurpapier te gebruiken. Pas voorzichtig op met het schuren, want als je te hard schuurt, kun je de ellendige krassen die blijven houden.

Schoonmaken

Als je klaar bent met het schuren is het tijd om het hout schoon te maken. Gooi alle zand- en stofdeeltjes en ander vuil weg van het terras. Gebruik daarna een tuinslang met water om alle verontreinigingen te wassen. Als je een schoonmaakmiddel gaat gebruiken, is het raadzaam om te kiezen voor een specifiek product dat geschikt is voor het schoonmaken van hout. Geen enkel schoonmaakmiddel is ideaal voor alle toepassingen, dus voordat je iets gebruikt, controleer je label en lees de gebruiksaanwijzingen om te voorkomen dat je het hout beschadigt.

Wrijf het hout met een schuimspons met een kleine hoeveelheid schoonmaakmiddel. Op zwaar vervuild hout kun je met een schrubborstel schoonmaken. Als je klaar bent met het schoonmaken, is het van belang om al het overtollige schoonmaakmiddel op te dweilen met schoon water. Laat het dan drogen voordat je verder gaat.

Verzachten

Als je klaar bent met het schoonmaken, is het tijd om te verzachten. Je kunt een specifiek product voor het verzachten van hout kopen om dit te doen of je kunt het zelf maken. Een gemakkelijke manier om dit te doen, is door twee delen azijn met twee delen water te mengen. Gebruik een stevig katoenen doek om het mengsel gelijkmatig over het hout te verdelen. Als je klaar bent met verzachten, laat het dan twee tot vier uur staan voordat je de plek opnieuw wast met schoon water.

Onderhoud

Het onderhoud van je houten terras is van cruciaal belang. Als je wilt voorkomen dat je het weer hoeft schoon te maken, moet je het regelmatig onderhouden. Als je houtregen of bladeren op je terras krijgt, laat ze dan zo lang mogelijk staan. Het hout moet minstens anderhalf jaar droog blijven. Het is ook een goed idee om het hout met een speciale lotion behandelen om te voorkomen dat het vergrijst door water, zonlicht en stof.

Het gaat dan vooral om het ultraviolette licht. Als je in een gebied woont waar ultraviolette lichtsterkte hoog is, adviseren we je om een actieve UV-beschermingscoating te gebruiken. Dit kan de levensduur van je houten terras verdubbelen.

Conclusie

Schoonmaken van je houten terras is een vereiste om het fris en aantrekkelijk te houden. Hoewel het schoonmaken geen gemakkelijke taak is, is het wel belangrijk dat je het juist doet. Gebruik altijd een product specifiek voor het schoonmaken van hout en als je het vervuilde gebied kent, kun je het beste schuurpapier met een fijne korrel gebruiken om het schoon te maken. Daarnaast is regelmatig onderhoud noodzakelijk om het hout zo goed mogelijk te laten presteren.

Plaats een reactie