Houten snijplank schoonmaken

Houten snijplanken behoren tot de meest veelzijdige en populaire keukenhulpmiddelen, waarvan veel in een keuken aanwezig zijn. Hoewel ze sterk en duurzaam zijn, moeten ze wel op de juiste manier gereinigd en onderhouden worden om de levensduur ervan te verlengen. In dit artikel leren we hoe je jouw houten snijplank optimaal schoon kunt maken.

Waarom je een houten snijplank moet schoonmaken

Houten snijplanken moeten gereinigd worden na elk gebruik, vooral als je het net hebt gebruikt voor het snijden van voedsel. Over het algemeen beschouwen hygiene-experts houten snijplanken als laag risico in vergelijking met andere oppervlakken, maar met het snijden van voedsel kunnen bacteriën ook op houten snijplanken terecht komen.

Gebruikte houten snijplanken kunnen ook beschadigd worden, voornamelijk door het snijden van voedsel met een scherp mes. Als je jouw houten snijplank regelmatig schoonmaakt, voorkom je dat bacteriën en voedselresten achterblijven, waardoor de snijplank verder kan gaan met beschadigd.

Hoe je een houten snijplank schoonmaakt

Er zijn verschillende manieren waarop je een houten snijplank schoon kunt maken. Hieronder hebben we enkele stappen voor je op een rijtje gezet.

Stap 1: Verwijder voedselresten

Nadat je klaar bent met koken, is de eerste stap om voedselresten te verwijderen met een schone spons of keukenpapier. Vet en olie kunnen achterblijven op de snijplank, dus doe dit voorzichtig om schade te voorkomen. Spoel vervolgens de snijplank af onder warm stromend water.

Stap 2: Desinfecteer de houten snijplank

Om de houten snijplank te desinfecteren, kun je een mengsel maken van twee delen azijn en één deel water. Neem de opgeloste azijnoplossing en wrijf deze volledig over het oppervlak van de snijplank. Laat dit een paar minuten intrekken en spoel het vervolgens af met warm stromend water. Als je geen azijn in huis hebt, kun je ook een oplossing van water en baking soda gebruiken.

Stap 3: Droog de snijplank

Om schimmel en vlekken te voorkomen, is het belangrijk om de snijplank volledig te drogen na het schoonmaken. Gebruik hiervoor een schone, droge doek en wrijf de snijplank totdat alle vloeistof is verwijderd.

Hoe je de levensduur van je snijplank verlengt

Een houten snijplank kan een lange levensduur hebben als je deze op de juiste manier schoonmaakt en onderhoudt. Hier zijn enkele tips om de levensduur van je snijplank te verlengen:

  • Gebruik altijd een schone, droge doek voor het schoonmaken van je snijplank.
  • Gebruik nooit ontsmettingsmiddelen en chemische producten om je snijplank te reinigen.
  • Gebruik de snijplank nooit voor het snijden van zeer zure of zout producten.
  • Veeg regelmatig olie op je houten snijplank.
  • vermijd het schoonmaken van je snijplank met een staalwol of schurende doekjes.
  • Gebruik je snijplank niet als snijplank om direct in de oven te plaatsen.

Conclusie

Een goed onderhouden houten snijplank kan een lange levensduur hebben als je weet hoe je deze goed moet schoonmaken en onderhouden. Doe dit regelmatig om langdurig plezier te hebben van je houten snijplank. Volg de stappen die hierboven staan om je snijplank optimaal schoon te maken en de levensduur ervan te verlengen.

Plaats een reactie