Houten jaloezieën schoonmaken

Houten jaloezieën hebben een rustieke look die het interieur charmant maakt. Na verloop van tijd kunnen ze echter slordig lijken, met stof- en vuilophopingen. Om ervoor te zorgen dat de jaloezieën er altijd netjes uitzien, moet je ze regelmatig schoonmaken. Gebruik de juiste techniek en producten, zodat je houten jaloezieën intact blijven en maximale levensduur hebben. Om de beste resultaten te behalen, raadt de Nederlandse Schoonmaakautoriteit het volgende aan.

Stofzuigen

Om houten jaloezieën te schoonmaken, moet je beginnen met het stofzuigen. Stofzuigen is een effectieve manier om stof te verwijderen. Gebruik de kierenzuigmond om er zeker van te zijn dat alle stofdeeltjes naar buiten worden gezogen. Volg de richtingen van de lamellen tijdens het stofzuigen om alle stof te verwijderen. Als je klaar bent met stofzuigen, is het tijd om de hardnekkige vlekken te verwijderen.

Met de hand schoonmaken

Gebruik een geneutraliseerde shampoo of lauw water met een zachte doek of zachte borstel om de jaloezieën handmatig schoon te maken. Kies voor een niet-scherpe borstel, zoals een kunststof of microvezel borstel, om de jaloezieën te verwijderen. De borstel moet worden gebruikt om het stof uit de lamellen te verwijderen. Spoel de lamellen daarna af met schoon water. Zorg ervoor dat je alle restanten shampoo verwijdert, anders zou het hout kunnen beschadigd raken.

Vochtabsorptie verminderen

Uitdroging is een belangrijk onderdeel van het schoonmaakproces. Zorg ervoor dat alle resten vocht van het oppervlak zijn verwijderd. Daarnaast moeten de vochtabsorptie en -verlies tussen de lamellen verminderen. Dit kan worden gedaan door de jaloezieën te impregneren met een vloerwax of vloerpolitoer. Spreid een dunne laag over het oppervlak uit en wrijf voorzichtig met een zachte doek of borstel over het oppervlak. Wees voorzichtig bij het gebruik van impregnerende producten, omdat deze de kleur kunnen veranderen. In sommige gevallen kan het ook de glans verminderen.

Het oppervlak behandelen

Nadat je het hout hebt gereinigd en gepolijst, kun je ervoor kiezen het oppervlak te behandelen voor meer bescherming. Gebruik bij voorkeur een impregneermiddel dat is gemaakt voor houten jaloezieën en de levensduur ervan verlengt. Wrijf voorzichtig met een stuk schuim om er zeker van te zijn dat het product goed is verdeeld over het oppervlak. Voor het beste resultaat, volg de aanbevelingen van de fabrikant.

Periodiek schoonmaken

Houd de houten jaloezieën regelmatig schoon. Stofzuig het oppervlak wekelijks of maandelijks, afhankelijk van de vervuilingsgraad van je huis. Was de lamellen eens per jaar of twee jaar, afhankelijk van hoe vuil ze worden. Dit maakt jaloezieën schoon en verlengt de levensduur.

Conclusie

Houten jaloezieën hebben een charmante en stijlvolle look. Om ervoor te zorgen dat ze er altijd netjes uitzien, moet je ze regelmatig schoonmaken. Gebruik de juiste technieken en producten om ervoor te zorgen dat je houten jaloezieën er goed uitzien en de levensduur ervan kunt verlengen. Gebruik stofzuigen om stof te verwijderen, was de lamellen met geneutraliseerde shampoo en druk vochtigheid af om schimmelvorming te voorkomen. Als je dit doet, is je huis altijd prachtig.

Plaats een reactie