Hoe zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen zijn een relatief nieuwe, milieuvriendelijke energiebron die steeds populairder wordt. Ze helpen de wereld steeds duurzamer te worden door hernieuwbare energie te produceren en geld te besparen op energierekeningen. Als je jarenlang profiteert van je zonnepanelen, is het belangrijk dat je ze goed schoonhoudt om hun levensduur te verlengen.

Veel mensen vragen zich af hoe ze hun zonnepanelen op de best mogelijke manier kunnen schoonmaken. Gelukkig is het schoonmaken van zonnepanelen een relatief eenvoudige taak die je gemakkelijk zelf kunt doen. In dit artikel bespreken we hoe je je zonnepanelen op de juiste manier kunt schoonmaken en wat je hierbij in acht moet nemen.

Waarom zonnepanelen schoonmaken?

Om je zonnepanelen goed te laten functioneren, moeten ze vrij zijn van vuil en stof. Dit komt omdat als vuil of stof op de panelen hecht, dit de hoeveelheid zonlicht blokkeert die de panelen kunnen absorberen, waardoor de hoeveelheid energie die de panelen kunnen produceren, vermindert. Zelfs een dunne laag stof op de panelen is genoeg om het vermogen ervan te verminderen. Bij langdurige blootstelling aan vuil en stof kan de prestatie van de panelen tot 20% krimpen.

Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je zonnepanelen regelmatig worden gereinigd, zodat je ervoor kunt zorgen dat je zo veel mogelijk energie krijgt uit je zonnepanelen. Gelukkig is het schoonmaken van de panelen niet zo moeilijk als je de juiste technieken en tips gebruikt.

Hoe zonnepanelen schoonmaken?

In het algemeen is het belangrijk om licht schoonmaakmiddel te gebruiken bij het reinigen van je zonnepanelen. Je kunt een mild afwasmiddel gebruiken, maar als dit te agressief is, kun je ook een mengsel maken van water en afwasmiddel. Doe een kleine hoeveelheid van het mengsel op een zachte doek en veeg de panelen van boven naar beneden af. Veeg de panelen af in kleine stroken, zodat het wasmiddel beschermt tegen het vuil en geen tijd heeft om de panelen op te drogen.

Om ervoor te zorgen dat er geen water op de panelen blijft staan, hoef je de panelen niet zo schoon te maken dat ze glanzen. Het is belangrijk om het overtollige water dat erop staat te verwijderen. Dit kun je doen door gewoon met een zachte doek over de panelen te vegen en de doek tussendoor te vervangen als deze te vochtig wordt. Als je schoonmaakt met een waterstraal of een hogedrukspuit, zorg er dan voor dat de druk laag genoeg is. Als de druk te hoog is, kan het verf of glas beschadigen.

Het schoonmaken van alleen de voor- en achterzijde van de paneel is niet voldoende. De grijze frame van de panelen houdt ook stof en vuil vast, dus het is ook belangrijk om de frames af en toe schoon te maken. Je kunt hiervoor ook water enl afwasmiddel gebruiken maar het is het beste om een lichte reinigingsoplossing te gebruiken.

Wat moet je vermijden bij het schoonmaken van zonnepanelen?

Bij het reinigen van zonnepanelen moet je ervoor zorgen dat je geen schurend materiaal gebruikt zoals een staalwolpad of schuurspons. Dit kan de oppervlakken beschadigen. Ook moet je geen abrasieve schoonmaakmiddelen gebruiken, zoals ovenreiniger. Je moet ook geen producten gebruiken die ammoniak bevatten, omdat dit de panelen en het frame kan beschadigen.

Als je een ladder gebruikt om gemakkelijker bij de bovenkant van de panelen te kunnen, zorg er dan voor dat de ladder op een vlakke ondergrond staat, niet te dicht bij de panelen staat en dat je de ladder op de juiste manier gebruikt. Als je een hogedrukspuit, waterslang of tuinslang gebruikt, zorg er dan voor dat het water niet te hard stroomt.

Conclusie

Het schoonmaken van zonnepanelen is heel belangrijk, omdat het helpt het energierendement van de panelen te verhogen. Gelukkig is het schoonmaken van zonnepanelen een eenvoudige taak die je gemakkelijk zelf kunt doen. Er zijn enkele dingen die je moet weten over hoe je de panelen het best kunt schoonmaken. Als je de juiste technieken en tips gebruikt, kun je de panelen schoonmaken zonder schade toe te brengen.

Plaats een reactie