Grindtegels schoonmaken

Grindtegels geven een fraai uiterlijk aan het huis. Zij zijn mooi en duurzaam en dienen daarom als een belangrijk onderdeel van tuinontwerp. Echter, ook grindtegels moeten om hun schoonheid en duurzaamheid te behouden worden onderhouden en gereinigd. Dit artikel beschrijft hoe je grindtegels het beste kunt schoonmaken en hoe je ze kan helpen om hun levensduur te verlengen.

Vuil en vlekken verwijderen

Het is aan te raden om grindtegels gemiddeld eens in de zes maanden te reinigen, om vuildeposities te verwijderen. Hiervoor kun je sap van citroen of azijn gebruiken. Maak een oplossing door een verhouding van 1:1 water en sap te gebruiken. Giet de oplossing over de tegels en gebruik een oude, vochtige dweil om de tegels schoon te maken. Voor hardnekkige vlekken kun je een borstel gebruiken. Niet te hard schrobben dus. Spoel tot slot het mengsel met een tuinslang met hoge druk af.

Grind tegels vuil en verouderd

Wanneer grindtegels gaandeweg vervuild raken, omdat mossen en algen erop groeien, worden de tegels vuil en verouderd. Voordat je begint met het schoonmaken, kun je een algen- en mossenverdelger aanbrengen. Door deze stoffen op de tegel te spuiten, worden de algen en mossen gedood zodra zij nat zijn geworden en verwijder je ze aan de oppervlakte. Laat de tegels vervolgens acht uur drogen en inspecteer ten slotte de tegels na het verdampen van de stoffen. Gebruik een borstel of een hogedrukreiniger met een zacht programma om de resten te verwijderen. Bij een goede druk moeten de tegels schoonmaken maar ongeschonden blijven.

Verwerking wasmiddelen

Gebruik om algen en mossen grondig te verwijderen een milde vloeibare detergent. Maak hiervoor een oplossing van een kopje detergent en een emmer water. Meng de ingrediënten grondig en gebruik daarna een dweil en de oplossing om de tegels schoon te maken. Spoel de tegels grondig met water en inspecteer ze achteraf. Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen zoals luchtontstijkers, huishoudelijke azijn of andere vergelijkbare harde producten, die de tegels kunnen beschadigen en de levensduur ervan verkorten.

Grindtegels impregneren

Om de levensduur van de grindtegels te verlengen, is het aan te raden ze periodiek te impregneren. Er bestaan speciale impregneerbehandelingen die je helpt alle bovengenoemde reinigingswerkzaamheden ongedaan te maken. Impregneren gaat door middel van het aanbrengen van een speciale antialgenfilm die de tegels afdicht, waardoor de manifestatie van algen en mossen wordt voorkomen. Je kunt alleen of in combinatie met een schoonmaak met een speciale impregneerspray een toplaag aanbrengen over de tegels.

Onderhouden en schoonmaken

Om grindtegels hun meest optimale gedaante te laten behouden en de levensduur ervan te verlengen, is het aan te raden om regelmatig een inspectie en reinigingsprocedure te volgen. Om dit goed te doen, moet je eerst al het vuil en ongewenste materiaal verwijderen. Daarna kun je professionele reinigingsmiddelen gebruiken en tenslotte de tegels impregneren om te voorkomen dat er algen en mossen op terugkomen. Als je deze stappen volgt, blijven je grindtegels er mooi uitzien en blijven ze langer meegaan.

Plaats een reactie