Graniet Schoonmaken

Graniet schoonmaken

Graniet is een zeer populair materiaal voor aanrechtbladen en tafeltoppen. Het is stevig, duurzaam en ziet er mooi uit. Graniet heeft echter één grote nadeel – het moet goed onderhouden worden om er mooi uit te zien. Als je zo nu en dan het aanrecht en de tafeloppervlakken goed schoonmaakt, houd je het graniet lang sterk en gaat het langer mee.

Reinigingsproducten

Het is belangrijk dat je de juiste producten gebruikt bij het schoonmaken van graniet. Als je de verkeerde producten gebruikt, kan het graniet beschadigd raken of verkleuren. Voor het schoonmaken van graniet mag je alleen pH-neutrale, niet-abrasieve reinigingsmiddelen gebruiken. Denk hierbij aan milde reinigingsmiddelen zoals afwasmiddel en water. Steen zeep is ook een uitstekend product voor het reinigen van graniet. Doe nooit zuren, bleekmiddel of schuurmiddel op het graniet.

Vocht en vochtige doeken

Graniet is een porieus materiaal dat gevoelig is voor vocht. Je wilt dus dat het graniet zo snel mogelijk droog wordt na het schoonmaken. Gebruik hiervoor een stuk keukenpapier of een droge doek. Maak ook het gebruikte schoonmaakmiddel van tevoren nat en wring het uit voor gebruik. Dit helpt om een stroombaan van schoonmaakmiddel te voorkomen.

Verdere reiniging

Graniet heeft extra zorg nodig als het vuil wordt. Keuken- of andere vlekken die op het graniet zitten, kan je verwijderen met een kleine hoeveelheid onverdunde witte azijn. Maar let op: azijn is een zuur product, dus je wilt niet dat het lang op het graniet blijft staan. Spoel het gebied af met warm water en maak de laatste resten af met een mild reinigingsproduct zoals afwasmiddel.

Permanentere vlekken

Erg lastige vlekken zoals koffievlekken, etensresten of stiftvlekken kunnen bestreden worden met behulp van korrelige schoonmaakmiddelen. Maak een mengsel van wat zout, bloem en water en maak een pasta. Breng deze pasta aan op de vlek en schuur het met behulp van een spons of een borstel. Spoel het gebied vervolgens grondig af met warm water en droog het met een schone doek.

Bescherming

Voor het behouden van de granietoppervlakken is het het beste om ze te behandelen met een stenen sealer of wax. De sealer of wax helpt om praktisch alle stof en vlekken tegen te houden. Je kunt de sealer of wax hier voor gebruiken. Ook is het aan te raden om extra maatregelen te nemen om het graniet nog beter te beschermen, zoals het gebruik van tegels, plaatsen van een deurmat of het gebruik van een mat op de tafeloppervlakte.

Conclusie

Graniet is een heel duurzame en decoratieve materiaalsoort. Als je het graniet goed onderhoud, gaat het een leven lang mee en blijft het mooi. Zorg er voor dat je het graniet schoonmaakt met de juiste producten en technieken. Gebruik pH-neutrale, niet-abrasieve reinigingsmiddelen en schuur geen hardnekkige vlekken schoon. Gebruik een sealer of wax om het graniet te beschermen en extra maatregelen nemen om te voorkomen dat het vuil wordt.

Plaats een reactie