Grafsteen schoonmaken

Grafstenen hebben vaak te maken met het weer, zoals regen, sneeuw en wind. Door dit weer kan een grafsteen na verloop van tijd beschadigd raken, of er kunnen vlekken of aanslag ontstaan. Om deze schade te voorkomen is het belangrijk om het grafsteen regelmatig schoon te maken. In dit artikel staan een aantal tips die je kunt gebruiken om je grafsteen te reinigen en de levensduur ervan te verlengen.

Grafsteen schoonmaken met water en zeep

De eenvoudigste manier om een grafsteen schoon te maken, is het gebruik van een mengsel van warm water en milde zeep. Het mixen van deze twee ingrediënten zal al een eind op weg helpen om je grafsteen mooi te houden. Giet het mengsel vervolgens over de steen, om de steen voorzichtig te verwijderen. Je kunt de zeep en het water terug in de emmer gieten en hergebruiken voor andere delen van de grafsteen. Als het mengsel voldoende heeft gewerkt, spoel je het mengsel dan grondig af met warm water. Zorg ervoor dat alle zeeprestanten worden verwijderd en de steen droog is.

Grafsteen schoonmaken met een borstel

Als je grafsteen hardnekkig vuil is, dan zal een borstel die bestemd is voor het schoonmaken van steen, helpen om dit vuil te verwijderen. Je kunt een zachte nylon borstel gebruiken, of een plastic borstel. Maar gebruik nooit scherp gereedschap, of metalen borstels, omdat de steen hiertegen beschadigd kan raken. Borstel de steen daarom licht, of gebruik een schuurspons, om moeilijk te verwijderen vlekken te verwijderen. Veeg het stof grondig af om de nieuwe steen schoon te houden.

Grafsteen schoonmaken met azijn

Azijn blijkt een effectieve manier te zijn om een grafsteen te reinigen. Vul een emmer of spuitbus met 3 delen azijn en 2 delen water. Spuit het schoonmaakmiddel op de steen en spoel het met water af. Als de steen erg hardnekkig vuil is, dan kun je het azijnmengsel laten inweken met een handdoek die je over de steen legt. Na een paar uur moeten de vlekken makkelijker weg te krijgen zijn. Maak daarna weer het schoonmaakmiddel op en spoel het dan grondig af. Zorg er ook voor dat je geen azijn in contact brengt met de namen of datums voorop de grafsteen.

Grafsteen schoonmaken met baking soda

Baking soda kan ook gebruikt worden om hardnekkige vlekken en aanslag op een grafsteen te verwijderen. Maak een schoonmaakmengsel van twee delen water en één deel baking soda. Spuit dit grofmazig op de steen in kleine delen en laat dit mengsel dan een paar uur inweken. Gebruik vervolgens een zachte borstel om de steen voorzichtig te reinigen. Spoel vervolgens het mengsel af met warm water en veeg daarna de steen droog.

Grafsteen schoonmaken met witte spirit

Witte spirit is ook een goede manier om je grafsteen te schoonmaken. Maak een mengsel van twee delen witte spirit en één deel water. Spuit dit grofmazig op de steen en laat het dan enkele uren inweken. Gebruik vervolgens een zachte borstel om het vuil, de aanslag en de harde vlekken op de steen te verwijderen. Spoel de steen daarna nogmaals af met warm water en veeg de steen daarna droog.

Grafsteen schoonmaken met onderhoud

Een goede manier om je grafsteen schoon te houden en de levensduur ervan te verlengen, is door het doen van preventief onderhoud. Breng de steen twee of drie keer per jaar schoon met water en zeep. Verwijder stof en vlekken met een bezuinigende borstel. Gebruik ook een zachte doek om de steen af en toe af te vegen. Als er al vuil, aanslag of hardnekkige vlekken op je grafsteen zitten die lastig zijn om te verwijderen, dan kun je altijd één van de bovenstaande schoonmaakmethodes gebruiken.

Eindconclusie

Het goed schoonmaken van een grafsteen is belangrijk om te voorkomen dat schade aan de steen optreedt. Er zijn een aantal mogelijkheden die je kunt gebruiken om de steen proper te houden, zoals het gebruik van water en zeep, of het gebruik van azijn of baking soda. Om de steen in goede staat te houden is het belangrijk om het regelmatig te onderhouden. Volg daarom steeds de bovenstaande tips en je kunt je grafsteen makkelijk schoonmaken en de levensduur ervan verlengen.

Plaats een reactie