Gietijzeren Pan Schoonmaken

Een gietijzeren pan is een duurzame en verschillende gerechten kunnen er direct in worden bereid. Helaas kunnen er slagers en moeilijk te verwijderen stukken achterblijven, wat het schoonmaken ervan lastig kan maken. Om ervoor te zorgen dat de levensduur van de pan zo lang mogelijk is, is het belangrijk dat je de pan goed schoonmaakt. In dit artikel bespreken we hoe je daar het beste mee om kunt gaan.

Stap 1: Bouillon koken in de pan

De eerste stap om de pan te schoonmaken is het koken van bouillon in de pan. Hierbij kun je zelf bouillon toevoegen of water met een scheutje azijn of citroensap. Breng de pan aan de kook op hoog vuur en laat dit ongeveer 10 tot 20 minuten koken. Hiermee verwijder je het meeste vuil dat in de pan achter is gebleven. Na het koken van de bouillon is het belangrijk dat je de pan grondig afspoelt onder stromend warm water, zodat de bouillon en de restanten ervan ook goed worden verwijderd. Schrob de pan met een zachte borstel zodat je zeker weet dat alle aangekoekte restanten weg zijn. Laat de pan vervolgens goed afdrogen; gebruik bijvoorbeeld een schone theedoek voor dit doel.

Stap 2: Ovenreiniger

Als je merkt dat er nog wat plakken aan de binnenkant van de pan zijn achtergebleven, kun je een ovenreiniger gebruiken. Dit product, dat je kunt kopen in de meeste supermarkten, is speciaal gemaakt om aangekoekt etensresten te verwijderen. Voeg als eerste wat water toe aan de pan en breng dit aan de kook. Voeg daarna een scheut reiniger toe, maar let erop dat je dit niet teveel doet. Laat dit ongeveer 10 tot 15 minuten koken en laat vervolgens de pan afkoelen. Als de pan is afgekoeld, kun je de aangekoekte resten vrij eenvoudig verwijderen met een borstel.

Stap 3: Gebruik een speciale borstel

Je kunt ook speciaal gereedschap gebruiken om je gietijzeren pan schoon te maken. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een gietijzeren borstel kopen, die speciaal is gemaakt om de pan mee schoon te maken. Met behulp van deze borstel kun je bijvoorbeeld de resten die tussen de gaatjes zitten te verwijderen zonder dat je teveel kracht moet zetten. Let er wel op dat je de borstel niet te hard of te veder gebruikt, omdat hierdoor het oppervlak van de pan kan worden beschadigd.

Stap 4: Vetten

Een andere manier om de levensduur van je gietijzeren pan te verlengen is door de pan regelmatig te vetten. Hierbij kun je gewoon wat olijfolie, kokosolie of ander voedselveilig vet gebruiken. Breng de olie met een zachte doek aan op de binnenkant van de pan. Let erop dat je de olie goed verdeelt, zodat er geen grote olievlekken ontstaan die uiteindelijk plakken aan de binnenkant van de pan. Vergeet niet om de olie te laten intrekken voordat je de pan weer gebruikt; je kunt hierbij het beste een keukenpapier gebruiken om het overtollige vet eraf te halen.

Stap 5: Onthouden om de pan goed te onderhouden

Het allerbelangrijkste als je een gietijzeren pan schoonmaakt is dat je deze goed onderhoudt. Dit betekent dat je de pan elke keer goed schoonmaakt voordat je deze opnieuw gebruikt. Spoel hierbij goed warm water door de pan en als je merkt dat er plakken zijn achtergebleven, kun je er bouillon door laten koken om deze te verwijderen. Ook is het belangrijk om de pan af en toe te vet tegen, zodat de levensduur zo lang mogelijk is. Als je dit allemaal doet, zal je gietijzeren pan nog jarenlang meegaan.

Plaats een reactie