Gietijzeren grillpannen kunnen een waardevolle aanvulling zijn op jouw keuken. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken en veel mensen kiezen ervoor omdat er geen anti-aanbaklaag aanwezig is. Het grilleffect is ook heerlijk en gunstig voor je gezondheid. Helaas is periodiek schoonmaken voor het goed functioneren van een grillpan gewoon nodig.
Waarom moeten gietijzeren grillpannen regelmatig worden schoongemaakt?
Gietijzeren grillpannen moeten regelmatig worden schoongemaakt om ervoor te zorgen dat het voedsel er even lekker uit smaakt als de eerste keer dat je het voedsel bereidde. Als je een grillpan niet goed onderhoudt, kan voedsel aan de pan blijven plakken. Hierdoor ontstaat er aanzienlijke schade aan het oppervlak van de pan, vooral in de breedte. Als het voedsel aan de pan blijft plakken, kun je ook schimmels en bacteriën in de pan krijgen. Verontreinigingen die je grillpan kan beschadigen.
Bereid je voor voordat je de gietijzeren grillpan gaat schoonmaken
Voordat je begint met het schoonmaken, moet je enkele voorbereidende stappen ondernemen. Om te beginnen moet je allereerst ervoor zorgen dat de grillpan niet te heet is. Als de pan te heet is, kan het schoonmaken moeilijk en gevaarlijk worden, omdat je je vingers erbij kunt verbranden. Zodra de pan is afgekoeld, kun je hem met een staalborstel schuren om loszittend voedsel en vet te verwijderen. Na het schuren, giet je wat warm water in de pan. Dit maakt het schoonmaken van de pan een stuk gemakkelijker.
Gebruik de juiste schoonmaakmiddelen voor je gietijzeren grillpan
Om je gietijzeren grillpan goed schoon te maken, is het belangrijk dat je het juiste schoonmaakmiddel gebruikt. Dedicated grill- of ovenreinigers zijn een goede keuze. Deze reinigers bevatten chemicaliën die loszittend voedsel verwijderen. Ze zijn ook geformuleerd om tannines en aanslag die optreden door veelvuldig gebruik, te verwijderen. Als je op zoek bent naar een natuurlijkere oplossing, zijn er ook veel geschikte producten die azijn of citroensap bevatten. Een mengsel van zout, citroensap en azijn doet het al lang prima om het loszittende voedsel te verwijderen. Vermijd echter sterk alkalische reinigingsmiddelen, aangezien deze kunnen leiden tot schade aan het oppervlak van je pan en verkleuring.
Gietijzeren grillpan schoonmaken met de hand
Het schoonmaken van de gietijzeren grillpan met de hand vereist wat meer tijd en gelazer dan het schoonmaken met schoonmaakmiddelen. Om de grillpan schoon te maken met de hand, moet je eerst het overblijvende voedsel verwijderen. Gebruik een plastic spatel die niet kan schrapen tegen het oppervlak, omdat dit schade kan veroorzaken. Natuurlijk schoonmaakmiddelen kunnen ook worden gebruikt. Spoel het schoonmaakmiddel af en vet het oppervlak van de pan af met wat olie. Blijf afvegen tot je geen vet meer ziet en je pan er glad uitziet. Als je klaar bent met het schoonmaken met de hand, laat je de pan afkoelen voordat je hem opbergt.
Gietijzeren grillpan schoonmaken in de vaatwasser
Hoewel je gietijzeren grillpan met de hand kan worden schoongemaakt, mag je je pan ook in de vaatwasser steken, vooral als je het druk hebt. Dit is ideaal voor als je al veel tijd in je keuken hebt doorgebracht en je niet veel tijd meer hebt om je te concentreren op het schoonmaken van de pan. Voordat je de gietijzeren grillpan in de vaatwasser stopt, verwijder je alle voedselresten en vet en voer je de bovenstaande stappen uit om je pan schoon te maken. Leg de pan in de bovenste omgeving van de vaatwasser en voeg eventueel wat extra reinigingsmiddel toe. Na het schoonmaken, neem je de pan uit de vaatwasser en voel je of hij warm is. Als dit het geval is, laat je de pan afkoelen voordat je hem opbergt.
Gietijzeren grillpan onderhouden
Het onderhouden van je gietijzeren grillpan is net zo belangrijk als het schoonmaken van deze. De manier waarop je de pan opbergt en bewaart, kan een geweldig verschil maken in de manier waarop de pan is beschermd en de levensduur ervan. Om de pan goed te onderhouden, is het belangrijk om deze te reinigen met behulp van de bovenstaande methoden, te eindigen met een laagje olie op het oppervlak. Dit om te voorkomen dat het oppervlak oxidatie begint te vertonen of er aanslag op komt. Bewaar vervolgens de pan veilig, bij voorkeur afgedekt in een droge en koele ruimte. Als je deze eenvoudige stappen volgt, kan je ervan uitgaan dat je gietijzeren grillpan voor jarenlang gebruik in goede staat blijft.