Gietijzer schoonmaken

Gietijzer heeft een aantal voordelen voor gebruik in de keuken. Gietijzer bevat een hoge hoeveelheid ijzeroxide, wat het uiterst sterk en duurzaam maakt. Gietijzer heeft ook een zeer lage koelgrens, dus het warmtegeleidingsvermogen is zeer hoog.Omdat gietijzer zo sterk en duurzaam is, kan het wel eens een lastige taak zijn om het goed schoon te maken. Daarom is het belangrijk dat je de juiste schoonmaakprocedures volgt. Hieronder staan de stappen die je moet volgen om ervoor te zorgen dat je gietijzer schoon en goed onderhouden blijft.

Stap 1: Voorbereide Schoonmaken

Voordat je begint met het echte schoonmaken, is het belangrijk om gietijzer zo veel mogelijk voor te bereiden. Verwijder eerst alle voedselresten met een stuk keukenpapier met lauw water. Spoel de pan af met warm water om ervoor te zorgen dat alle voedselresten die je misschien gemist hebt, worden verwijderd. Droog de pan daarna af met een keukenhanddoek of een stuk keukenpapier.

Stap 2: Grof Vet Verwijderen

Voordat je aan het schoonmaken begint, is het belangrijk om al het grof vet te verwijderen. Dit kun je doen door een stuk schuurpapier en wat grof schurend ontvetter te gebruiken. Smeer over het volledige oppervlak van de pan een dunne laag grof schurende ontvetter en gebruik de schuurpapier om het vuil te verwijderen. Veeg daarna de pan af met een vochtige doek om de grof schurende ontvetter te verwijderen.

Stap 3: Afwassing

Voordat je aan het schoonmaken van gietijzer begint, is het belangrijk om de pan goed af te wassen. Je kunt dit het beste doen met warme water en een mild afwasproduct. Gebruik de schuurspons om de pan goed schoon te krijgen en veeg daarna af met een vochtige doek. Droog de pan daarna af met een schone doek.

Stap 4: Ontvetting

Het is belangrijk de pan van tijd tot tijd te ontvetten. Dit voorkomt dat het vuil en het vet zich opstapelen in de pan. Gebruik hiervoor een sterk ontvettend product en een stuk schuurpapier om het oppervlak schoon te schuren. Spoel de pan daarna af met warm water om het overtollige vet te verwijderen.

Stap 5: Inwrijven met olie

Het is ook belangrijk de pan van tijd tot tijd in te wrijven met een stuk keukenpapier en wat olie. Gebruik hiervoor een neutrale olie, zoals zonnebloemolie of olijfolie. Doe wat olie op een stuk keukenpapier en wrijf hiermee over het oppervlak van de pan. Dit helpt om de pan soepel te houden en te voorkomen dat er vuil blijft plakken. Spoel de pan daarna met warm water af om de olie te verwijderen.

Stap 6: Oppervlakte bescherming

Voor het beste resultaat is het aan te raden om de gietijzeren pan van tijd tot tijd te impregneren. Dit gaat als volgt: smeer een dun laagje vet of olie over het volledige oppervlak van de pan. Laat dit circa 15 minuten intrekken. Veeg daarna het overtollige vet of olie af met een droge doek. Dit helpt om het oppervlak glad en beschermd te houden. Het zal ook voorkomen dat er zwaar vuil aan het oppervlak blijft plakken.

Conclusie

Gietijzer schoonmaken is een klus die zorgvuldig moet worden aangepakt om ervoor te zorgen dat het zo lang mogelijk duurzaam blijft. Het is belangrijk om de bovenstaande stappen te volgen en te onthouden dat het beste resultaat wordt bereikt als je het af en toe inwrijft met vet en vervolgens het oppervlak impregneert. Maar als je je gietijzer goed schoonmaakt en onderhoud, dan heb je er jarenlang plezier van!

Plaats een reactie