Douchedeur schoonmaken

De douche is een van de meest gebruikte ruimtes in elk huis. Het is ook een van de plekken die vaak vergeten worden als het gaat om schoonmaken. Dit is slecht nieuws, aangezien douchedeuren veel blootstelling aan water en vocht aankunnen. Als je ze niet regelmatig schoonmaakt, kan dit leiden tot onherstelbare schade. Hieronder lees je hoe je je douchedeuren het best kunt schoonmaken en de levensduur ervan kunt verlengen.

Douchedeur schoonmaken – stap 1: voorbereidingen maken

Als eerste moet je je voorbereiden op het schoonmaken van je douchedeur. Om te beginnen moet je het douchegordijn verwijderen en het douche- of badmeubilair overdekken om ervoor te zorgen dat je geen water en schoonmaakmiddelen op deze voorwerpen belandt. Daarnaast moet je je douchedeur openen en een borstel, een zachte spons, wat schoonmaakmiddel en een emmer met zoet water klaarzetten. Als je klaar bent, kun je beginnen met schoonmaken.

Douchedeur schoonmaken – stap 2: het schoonmaken van de metalen randen

Een metalen rand rond je douchedeur of -scherm is belangrijk om te behouden. De metalen randen rondom je douchedeur zitten vaak vol met minuscule zwarte strepen of aanslag waar vuil en vocht in vastkomen. Dit komt door het kalkgehalte in het water dat continu aan de metalen randen en panelen rondom je douchedeur blijft kleven. Met een klein beetje alcohol bevochtigde borstel kun je de aanslag verwijderen.

Douchedeur schoonmaken – stap 3: het schoonmaken van het glas

Het schoonmaken van het glas is ook erg belangrijk. U kunt hiervoor een mild schoonmaakmiddel gebruiken, zoals afwasmiddel of glasreiniger. U kunt ook een mengsel van afwasmiddel en water gebruiken. Gebruik een licht vochtige spons of microvezeldoek om het glas van binnen en van buiten te reinigen. Maak vervolgens het glas volledig droog met een zachte microvezeldoek of papieren handdoek. Bij het schoonmaken van het glas moet u er ook voor zorgen dat er geen strepen of vlekken achterblijven.

Douchedeur schoonmaken – stap 4: het schoonmaken van het kader

Het kader rondom je douchedeur of -scherm bestaat meestal uit kunststof. U kunt dit schoonmaken met wat warm water en een mild schoonmaakmiddel. Gebruik een licht vochtige spons om het kunststof te reinigen. U moet ervoor zorgen dat u het kunststof ruim afspoelt met lauwwarm water en niet te hard schrobben, zodat u geen krassen of beschadigingen aan het frame veroorzaakt. Breng eventueel wat glansmiddel aan voor extra glans.

Douchedeur schoonmaken – stap 5: het schoonmaken van de deurplanken

Om de deurplanken te reinigen, moet je ze eerst verwijderen. Spoel alle stukken af met warm water en een mild schoonmaakmiddel. Als je klaar bent, kun je het oppervlak reinigen met een papieren handdoek of microvezel doek. Als de planken vuil zijn, kun je een stuk schuurpapier gebruiken om het oppervlak te schuren. Nadat je de planken hebt gereinigd, kun je ze terugplaatsen. Zorg ervoor dat ze stevig vastzitten en je douchedeur weer is gemaakt.

Douchedeur schoonmaken – stap 6: nabehandeling

Als laatste moet je je douchedeur nabehandelen. Je kunt een speciale glansmiddel gebruiken om het glas te laten shine en een waslaagje aan te brengen. Breng deze aan met een zachte doek of spons. Gebruik de glansmiddel ook voor het kunststof kader om ervoor te zorgen dat het overwoekerd blijft. Als je klaar bent, kun je je douchedeur dichtdoen.

Conclusie

Dit was een leidraad over hoe je je douchedeur het best kunt schoonmaken en de levensduur ervan kunt verlengen. Door de stappen die hierboven staan, kun je ervoor zorgen dat je douchedeur er langer mee door kan en jouw doucheruimte weer opnieuw kunt laten stralen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je dit schoonmaakproces ten minste één of twee keer per jaar uitvoert, zodat je er zeker van bent dat je douchedeur er altijd goed uitziet.

Plaats een reactie