Dakpannen schoonmaken

Het schoonmaken van dakpannen is van belang als je de levensduur van dit materiaal wilt verlengen. Omdat dakpannen vooral bestaan uit keramisch materiaal, is het belangrijk om het oppervlak schoon te houden. Door het schoonhouden van dakpannen vermindert het risico van schade zoals vorstschade, roest en zelfs de aantasting van de steen. Dakpannen schoonmaken kost je waarschijnlijk meer tijd dan het schoonmaken van een binnenvloer, maar het resultaat is het waard.

Wat heb je nodig om dakpannen schoon te maken?

Het is belangrijk dat je de juiste benodigdheden bij de hand hebt als je de dakpannen van je woning schoon wilt maken. Je gaat het volgende nodig hebben:

 • Hoogwerkers of ladder
 • Gietijzeren borstel of andere borstel met harde borstelharen
 • Stofzuigger
 • Een emmer
 • Riek of snijspuit
 • Water en eventueel een pH-neutrale schoonmaakmiddel

Stappen voor het schoonmaken van dakpannen

Als je alle benodigdheden bij de hand hebt, kun je beginnen met de volgende stappen om je dakpannen schoon te maken. Om tot een goed resultaat te komen is het belangrijk om deze stappen goed uit te voeren.

 1. Zorg dat je veilig op je dak staat. Om je dakpannen goed schoon te maken, kun je het beste een ladder of een hoogwerker gebruiken. Zorg ervoor dat de ladder goed stabiel staat, zodat je geen gevaarlijke situaties creëert.
 2. Gebruik de stofzuiger om het grote vuil zoals af laten van afgevallen bladeren of takken op te ruimen. Als je dit niet direct doet, kan het vuil intrekken in het keramisch materiaal.
 3. Vervolgens kun je gebruik maken van de gietijzeren borstel om het losse vuil van de dakpannen te verwijderen.
 4. Gebruik vervolgens een riek of snijspuit om een schuimend schoonmaakmiddel te sproeien over de dakpannen. Dit schuim lost het meeste vuil op, waardoor het makkelijk kan worden verwijderd.
 5. Spoel de dakpannen vervolgens af met water. Gebruik hierbij eventueel een pH-neutrale schoonmaakmiddel. Als het schoonmaakmiddel te sterk is, kan het de natuurlijke kleur van de tegels veranderen. Als je alle dakpannen hebt afgespoeld, laat je het materiaal volledig drogen voordat je verder gaat.
 6. Controleer of alle losse dakpannen nog steeds goed vastzitten. Als dit niet het geval is, kun je het beste een lijm gebruiken om de steen op zijn plek te houden.

Hoe voorkom je vuil in de toekomst?

Om ervoor te zorgen dat je dakpannen in de toekomst niet zo vaak hoeft te schoon te maken, kun je het volgende doen:

 • Zorg dat er geen te veel bladeren en takken op je dak blijven liggen. Gebruik bijvoorbeeld een bladblazer om deze op te ruimen
 • Gebruik vuilafstotende sealer om je dakpannen te beschermen tegen vocht en vuil
 • Controleer je dak regelmatig op lekkages

Heb je hulp nodig bij dakpannen schoonmaken?

Het is een goed idee om voor dit project een professional in de arm te nemen. Dakpannen schoonmaken is een specialistisch vak dat veel kennis en ervaring vraagt. Als je de klus liever uitbesteedt, kun je contact opnemen met een gespecialiseerde schoonmaakbedrijf voor advies en een offerte.

Hoewel het schoonmaken van dakpannen tijd en moeite kost, zal het je uiteindelijk belonen. Door je dakpannen goed schoon te maken en te onderhouden, kun je de levensduur ervan aanzienlijk verlengen.

Plaats een reactie