Bakstenen schoonmaken

Het schoonmaken van bakstenen is een klus die regelmatig gedaan moet worden als je de baksteen goed in stand wilt houden. Als je bakstenen schoonmaken niet goed doet, kan dit leiden tot schimmel, vlekken en verkleuring, wat uiteindelijk kan wegslijten of afgeven op kleding en/of meubels. Gelukkig kunnen bakstenen vloeren schoonmaken eenvoudig worden gedaan met de juiste producten en de juiste technieken. Hieronder staan ​​enkele tips om bakstenen schoon te maken en hun levensduur te verlengen.

Stofzuig of veeg eerst

Voordat je begint met het schoonmaken van bakstenen, is het belangrijk om de vloer eerst te stofzuigen of te vegen. Dit zal de meeste zichtbare vuil en stof verwijderen. Gebruik hiervoor een fijnfilter stofzuiger om kleine stofdeeltjes uit de lucht te verwijderen. Als je een borstelstofzuiger gebruikt, zorg er dan voor dat de borstel op de juiste manier is ingesteld voordat je begint. Als de borstels te hard zijn ingesteld, kunnen ze de voegen van de bakstenen schaden.

Gebruik heet water

Voor het reinigen van bakstenen is warm water het beste en meest effectief. Bij het gebruik van warm water, voeg je een mild, niet-abrasief en vlekkenbestendig schoonmaakmiddel toe om het vuil en de aanslag te verwijderen. Wrijf de vlekken met de oplossing, gebruik je knokkel of een zachte borstel als extra druk nodig is, en spoel vervolgens goed af. Laat de vloer 10 tot 15 minuten drogen voordat je deze met een zachte doek afgeeft.

Gebruik een alkalisch schoonmaakmiddel

Als je een alkalisch schoonmaakmiddel gebruikt, begin dan altijd met heet water als je bakstenen schoonmaakt. Alkalische schoonmaakmiddelen laten een foamy laag achter op de bakstenen en je kunt deze schoonmaken door de bakstenen meerdere keren met heet water af te spoelen.

Verwijder vuil van hardnekkige vlekken

Voor hardnekkige vlekken zoals teer, olie en verf moet je een speciale vlekkenverwijderaar gebruiken om deze schoon te maken. Gebruik voor het schoonmaken van ernstige vlekken nooit staalwol. Staalwol kan de baksteen beschadigen en er kunnen krassen op de oppervlakte verschijnen. Vermijd het gebruik van citroensap, bleekmiddel of azijn; terwijl dit producten zijn die kunnen worden gebruikt om vieze vegen te verwijderen, kunnen ze ook de oorspronkelijke kleur en textuur van de baksteen veranderen als je het product te lang gebruikt.

Verwijder permanente vlekken

Om permanente vlekken zoals pen en marker te verwijderen, moet je een schoonmaakoplossing gebruiken die gemaakt is voor marmeren en bakstenen oppervlakken. Verdun deze oplossing met dezelfde hoeveelheid warm water en gebruik een schuimspons om de vlekken te verwijderen, maak altijd een test op een klein stukje oppervlak ter controle. Je kunt ook speciale bakstenen vlekverwijderaars gebruiken om de vlekken te verwijderen.

Polijsten en behandelen

Na het schoonmaken van de bakstenen, kun je het oppervlak polijsten met een stofzuiger of een zachte doek. Breng vervolgens een impregneerlaag aan. Een impregneerlaag zorgt ervoor dat vuil en water zich niet in de baksteen kunnen hechten, waardoor het schoonmaken wordt vereenvoudigd. Zorg ervoor dat je de impregneerlaag regelmatig bijwerkt om het net als nieuw te houden.

Houd de bakstenen droog

Om het schoonmaken van bakstenen eenvoudiger en effectiever te maken, moet je ervoor zorgen dat het oppervlak van de bakstenen zo droog mogelijk is. Als er vocht in het oppervlak blijft zitten, zullen zich vlekken en algen vormen. Na het schoonmaken, zorg er dus voor dat je de bakstenen goed droogmaakt met een zachte doek.

Bakstenen schoonmaken lijkt moeilijk, maar als je het goed doet, zal dit jarenlang meegaan

Hoewel bakstenen schoonmaken moeilijk lijkt, is het een eenvoudige taak als je de juiste stappen volgt. Als je regelmatig je bakstenen schoonmaakt en een behandelende laag aanbrengt, kun je ervoor zorgen dat de bakstenen jarenlang meegaan. Door deze simpele stappen te volgen, behoud je de oorspronkelijke uitstraling en kleur, waardoor je je bakstenen langer kunt genieten!

Plaats een reactie