Bakplaten schoonmaken

Bakplaten worden vaak gebruikt om allerlei soorten voedsel te bereiden en smaken en geuren af te geven. Omdat bakplaten zo intensief gebruikt worden, loont het om ze goed schoon te maken. Het volgen van een paar schoonmaakstappen kan de levensduur van de bakplaten aanzienlijk verlengen.

Waar moet ik op letten bij het schoonmaken van mijn bakplaat?

Voordat je begint met het schoonmaken van je bakplaat, moet je altijd eerst de gebruiksaanwijzing van de bakplaat de lezen. Bakplaten van verschillende materialen vereisen vaak verschillende schoonmaakmethoden.

  • Aluminium: Aluminium bakplaten kunnen verbazend schoon worden gehouden door hun botsing met heet water en een stevige scrub. Gebruik geen metalen of schurende spons om het oppervlak te reinigen. Als de bakplaat geen non-stick coating heeft, kun je ook een klein beetje afwasmiddel gebruiken.
  • RVS: RVS bakplaten kunnen met behulp van een schone, droge doek schoon worden gemaakt. Gebruik geen metalen of schurende spons voor het reinigen en veeg het oppervlak af met een doek die licht is bevochtigd met warm water en zeep. Schuur nooit het oppervlak van de bakplaat.
  • Staal: Staal bakplaten kunnen met warm water en een zacht schuurdoekje worden gereinigd. Vermijd het gebruik van een schurende spons. Gebruik ook geen schuurmiddel of staalwol omdat deze de oppervlakte van de bakplaat kunnen beschadigen.

Hoe kun je kleine vlekken en aanslag uit je bakplaat verwijderen?

Kleine vlekken en aanslag die zich op de bakplaat kunnen hechten, zijn vaak moeilijk te verwijderen. Blijf daarom de bakplaat reinigen als je klaar bent met het gebruik ervan.

  • Aluminium: Voor lichte vlekken en algehele vervuiling kun je de bakplaat schoonmaken met een schuurmiddel of baksoda. Gebruik nooit metaal of schurende sponsjes. Als de vlekken hardnekkig zijn, kun je een mengsel van water en afwasmiddel gebruiken.
  • RVS: Om hardnekkige vlekken te verwijderen, kun je een mengsel gebruiken van warm water en afwasmiddel. Gebruik geen schurende materialen op het oppervlak.
  • Staal: Om hardnekkige vlekken te verwijderen, kun je schoonmaakazijn gebruiken met warm water. Gebruik geen schurende materialen of staalwol op het oppervlak.

Hoe kun je je bakplaten voorkomen dat er aanslag op komt?

Om te voorkomen dat er aanslag en vlekken op je bakplaten verschijnen, kun je het volgende doen.

  • Zorg dat je bakplaat altijd schoon is voordat je hem gebruikt. Maak de bakplaat schoon met warm water, een zacht doekje en een mild afwasmiddel. Voordat je de bakplaat gebruikt, veeg je het oppervlak af met een droge doek.
  • Gebruik olie in plaats van boter of margarine op de bakplaat. De olie voorkomt dat er voedsel afgeeft aan de bakplaat. Gebruik ook vloeibare vetten zoals olijfolie of kokosolie.
  • Gebruik nooit heet water als het niet is vereist. Het hete water kan de afdichting rondom de plaat verzwakken. Gebruik roomtempature water.
  • Laat geen voedsel achter op de bakplaat als je klaar bent met het gebruik ervan. Gebruik en droge, schone doek om het voedsel te verwijderen.

Verzorg je bakplaten met regelmaat

Om ervoor te zorgen dat je bakplaten hun kwaliteit behouden, is het belangrijk om ze regelmatig te verzorgen. Door de bakplaten regelmatig schoon te maken, voorkom je vlekken en aanslag. Zorg er ook voor dat je geen heet water gebruikt, dat je het voedsel er zo snel mogelijk vanaf veegt en gebruik olie in plaats van boter of margarine. Als je deze tips volgt, zal je bakvorm langer meegaan en blijven je gerechten perfect bereiden!

Plaats een reactie