Aquarium filter schoonmaken

Het regelmatig schoonmaken van uw aquarium filter is noodzakelijk om de waterkwaliteit stabiel te houden. Door het aquariumfilter schoon te maken, kunt u de levensduur en het filterrendement van het filter verhogen. Aquariumfilters kunnen in veel verschillende soorten en maten worden gevonden, dus je hebt eerst de juiste stappen voor het specifieke filter nodig. In dit artikel zullen we een algemeen stappenplan beschrijven dat u kunt volgen om uw aquariumfilter grondig schoon te maken.

Stap 1: Verwijder het filter

Verwijder het aquariumfilter en plaats het op een droge, schone ondergrond. Als u een extern aquariumfilter heeft, zal het waarschijnlijk aan de buitenkant van het aquarium zitten. Als u een intern filter hebt, zal het waarschijnlijk verborgen zijn binnenin het aquarium. Als het filter intern is, verwijder het dan uit het aquarium. Wanneer de filter nog steeds wordt gehouden door de slangen, verwijder de slangen dan als laatste.

Stap 2: Het verwijderen van het grove vuil

Door de filterschotel of de korf van het filter te verwijderen, staan ​​we in staat om het filteroppervlak te inspecteren. Nu kun je eventueel vuil dat is gevangen in het filteroppervlak zien. Gebruik een aquariumschoonmaakspons om het vuil te verwijderen. Als een filterschotel aanwezig is, kunt u deze wellicht afspoelen met wat warm water, om het meeste vuil te verwijderen. Doe dit niet te vaak, de schotel krijgt dan een kalkfilm.

Stap 3: Verkleiner het filter

Als je klaar bent met het verwijderen van het grove vuil in het filter, is het tijd om de filter te verkleinen. Hiervoor heb je een aquariumreiniger nodig. De meest gebruikelijke methode voor het verkleinen van het filter is om de filter in een aquariumreiniger te zetten en het filter wat te schudden, zodat het vuil op de bodem van de cleaner zinkt. U kunt ook aquariumsiphon gebruiken om het filter te verkleinen.

Stap 4: Voeding toevoegen

Zodra het vuil uit het filter is verwijderd, kun je stoffen toevoegen. Deze stoffen helpen het filter om bacteriën op te bouwen die nuttig zijn voor het aquarium. De meest voorkomende oplossingen zijn aquariumfiltersubstraten en filterbactieraadseltjes. Zorg ervoor dat je geen overmatige hoeveelheden van deze stoffen toevoegt.

Stap 5: Voeg water toe

Bevochtig vervolgens het filter met behulp van aquariumwater dat uit het aquarium is gehaald. Het is de beste manier om het filter te bevochtigen en de bacteriën actief te houden. Als u aquariumsalt toevoegt, voeg deze dan toe terwijl het water in het aquarium wordt toegevoegd, omdat saltwaterbacteriën ook een belangrijke rol spelen in het filtratieproces.

Stap 6: Het filter weer in het aquarium plaatsen

Zodra het filter is gereinigd en behandeld met water en eventueel voedingsstoffen, kunt u het filter terugplaatsen. Als u hulp nodig heeft bij het installeren van het filter, raadpleeg dan de fabrikantenhandleiding en volg alle aanwijzingen. Schakel het filter in, laat het een paar minuten draaien en voeg vervolgens het voedingswater toe. Controleer de filterslangen bij elke stap om ervoor te zorgen dat deze goed zijn verbonden.

Stap 7: Nogmaals controleren

Na het voltooien van alle voorgaande stappen moet u het filter nogmaals inspecteren om er zeker van te zijn dat het schoon en goed is gereinigd. Controleer de filterschotel of -bak, de filtermedia en de filterhoes op tekenen van verontreiniging. Als u al het vuil niet heeft verwijderd, verwijder het dan met behulp van een zachte borstel. Na controle tevreden met het schoonmaken van het filter terug naar het aquarium, schakel het filter in en controleer of de waterbeweging goed werkt.

Samenvatting

In dit artikel hebben we stap voor stap doorlopen hoe u aquariumfilter schoonmaken. Het is belangrijk om uw filter regelmatig schoon te maken, zoals we hebben gezien, omdat regelmatig schoonmaken de waterkwaliteit beter houdt, de levensduur verlengt en het rendement van het filter vergroot. Volg de hierboven genoemde stappen om er zeker van te zijn dat uw filter schoon blijft en in optimale conditie.

Plaats een reactie