Airfryer schoonmaken oma weet raadt

Het is makkelijker en gezonder om te koken met een Airfryer. Maar voordat je je voedsel gaat koken of bakken, moet je de Airfryer eerst grondig schoonmaken om voedselveiligheid te garanderen. Maar hoe maak je nou een Airfryer schoon? Gelukkig hoeft dat niet moeilijk te zijn. Oma weet raadt en laat je zien hoe je het beste de Airfryer schoonmaakt en de levensduur ervan kunt verlengen.

Stappenplan voor het schoonmaken van een Airfryer

Het schoonmaken van een Airfryer is een eenvoudig proces. Hier volgt een stappenplan waarmee je kunt beginnen:

 1. Haal het voedsel eruit. Vervolgens begin je met het schoonmaken van de Airfryer zelf. Haal de binnenzijde, de korf en het filter uit de Airfryer.
 2. Maak het filter schoon. Je kunt het filter met een borstel of in de vaatwasser (op lage temperatuur) schoonmaken.
 3. Maak het filterscherm schoon. Gebruik een vochtige spons of doek om het filterscherm schoon te maken en verwijder de ophoping van oliegeur.
 4. Maak het binnenteel schoon. Maak het binnendeel schoon met een vochtige doek of spons. Verwijder olieresten en andere vuil. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of schuurmiddelen.
 5. Maak de buitenkant schoon. Maak de buitenkant van de Airfryer schoon met een vochtige doek of spons. Voor een grondigere reiniging kun je een milde, vet- en vuilafstotende reiniger gebruiken.
 6. Gebruik een keukenpapier om uiteindelijk alle olie, vet en vuil te verwijderen.
 7. Laat de Airfryer drogen. Wanneer je klaar bent met schoonmaken, laat je de Airfryer en al het toebehoren goed drogen voordat je deze weer in elkaar zet.

Als je deze stappen volgt, hou je je Airfryer schoon en blijft deze langer mee.

Verdere tips voor onderhoud en schoonmaken van een Airfryer

Nu je weet hoe je een Airfryer schoonmaakt, zijn er nog enkele tips waarmee je de levensduur van je Airfryer kunt verlengen:

 • Gebruik alleen vetarm voedsel. Vet kan na verloop van tijd het interieur vervuilen. Hoe minder vet je gebruikt, hoe minder schoonmaakwerk je hoeft te doen.
 • Veeg olielas na elk gebruik af. Verwijder overtollig vet en olie door het pannendeksel en het binnenoppervlakte af te vegen.
 • Vervang het filterscherm indien nodig. Als het filterscherm te vaak wordt gereinigd, kan het nutteloos worden. Zorg ervoor dat het filterscherm regelmatig wordt vervangen, zodat je langer plezier hebt van je Airfryer.
 • Vervang de korf indien noodzakelijk. De korf is een belangrijk onderdeel van de Airfryer, dus als deze versleten of gebarsten is, moet deze worden vervangen.
 • Plaats de Airfryer op een schoon, droog oppervlak. Zorg ervoor dat de Airfryer niet wordt blootgesteld aan een vochtige omgeving. Als het apparaat nat wordt, kunnen er schimmel en drankjes ontstaan.

Het onderhoud en schoonmaken van een Airfryer is een eenvoudig maar belangrijk onderdeel van de levensduur en de prestaties van het apparaat. Door de juiste tips te volgen, kun je je Airfryer schoonmaken en ervoor zorgen dat je langer plezier hebt van dit handige keukenapparaat.

Plaats een reactie