Airco reinigen zelf: zo pak je het aan

Heb je gemerkt dat je airconditioning niet meer zo goed werkt als voorheen? Het kan zijn dat je airco toe is aan een grondige reiniging. In plaats van een professional in te schakelen, kun je er ook voor kiezen om zelf je airco te reinigen. In dit artikel leggen we uit hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Waarom is het belangrijk om je airco regelmatig te reinigen?

Een airconditioning die niet regelmatig gereinigd wordt, kan leiden tot een slechtere luchtkwaliteit in huis. Stof, vuil en bacteriën kunnen zich ophopen in het systeem, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals allergieën en luchtwegklachten. Daarnaast kan een vervuilde airco ook zorgen voor een hoger energieverbruik en een verminderde koelcapaciteit.

Benodigdheden voor het reinigen van je airco

Voordat je aan de slag gaat met het reinigen van je airconditioning, is het handig om de benodigde materialen bij de hand te hebben. Dit zijn onder andere:

Dreft Platinum Plus All In One Vaatwasmiddel - Anti-Dofheidstechnologie - 72 Vaatwastabletten
Coolblue.nl
Dreft Platinum Plus All In One Vaatwastabletten zijn de beste tabletten voor het reinigen van moeilijke etenswaren van Dreft. Ze maken je vaat weer als nieuw schoon Verwijdert de dofheid om de oorspronkelijke glans van je vaat te herstellen, dankzij de Anti-dofheidstechnologie Dreft Platinum Plus All In One Vaatwastabletten zijn doeltreffend, zelfs in korte cycli Schakel over op korte cyclus om tijd, energie en water te besparen in vergelijking met normale cycli Het geïntegreerde voorwassysteem doet het voorwasprogramma voor je, zodat je water bespaart Aanbevolen door wereldwijde fabrikanten van vaatwassers Ingebouwde zout- en spoelglansfunctie inclusief glas- en zilverwerkbescherm Onze productie gebeurt met 100% ingekochte hernieuwbare elektriciteit Dreft Platinum Plus All in One Anti-Dofheidstechnologie vaatwastabletten zorgen voor een reiniging als nieuw, het geeft je Dreft's beste collectie voor het reinigen van hardnekkig voedsel en het helpt zelfs de dofheid weg te nemen die in de loop van de tijd is opgebouwd, om de oorspronkelijke glans van je vaatwerk te herstellen. Dreft Platinum Plus geeft je een uitmuntende reiniging en verwijdert hardnekkige voedselvlekken, zelfs in de testconditie van een korte cyclus. Dus, als je weinig tijd hebt, is er niets aan de hand. Schakel over op kort. Dreft combineert vloeistof en poeder in één krachtige capsule. Het ultra-oplosbare zakje lost snel op en werkt goed in korte cycli omdat het snel begint te reinigen om de klus klaar te krijgen. En ze zijn gemakkelijk te gebruiken. Plaats ze gewoon in het doseerbakje van je vaatwasser, met verpakking. Schakel over op de korte cyclus* en bespaar tijd, energie en water in vergelijking met een gewone, standaard cyclus!...
€ 20.00
Ariel 4in1 Wasmiddel PODS +Ultra Vlekverwijderaar - 120 wasbeurten (3x40)
Coolblue.nl
Ariel 4in1 Wasmiddel Pods + Ultra Vlekverwijderaar zorgt voor een onberispelijke reiniging én ultra vlekverwijdering. Ariel 4in1 Wasmiddel Pods verwijderen zelfs 7 dagen oude ingedroogde vlekken in koud water Ariel 4in1 Pods lossen snel op, zelfs in koud water Ariel 4in1 Pods bieden onberispelijke resultaten bij koude én korte programma's Ariel Wasmiddel Pods hebben een volledig in water oplosbare pods film Was kouder met Ariel Wasmiddel Pods: Koud wassen helpt om elektriciteit te besparen. Het helpt ook stoffen langer te beschermen (in vergelijking met wasprogramma's met warm water) Recyclebare verpakking: Ariel 4in1 Pods worden geleverd in een recyclebare verpakking Geweldig voor reiniging, niet voor kleine handjes: Ariel Wasmiddel Pods altijd buiten het bereik van kinderen houden. Bezoek keepcapsfromkids.eu voor meer informatie Ariel Wasmiddel Pods worden geproduceerd in Frankrijk Ontdek Ariel 4in1 Pods +Ultra Vlekverwijdering, de beste Ariel Pods ooit. Ze worden geleverd met een extra rode kamer en verwijderen zelfs 7 dagen oude ingedroogde vlekken in koud water. Daarnaast worden Ariel 4in1 Pods ook in Frankrijk gemaakt. Ze lossen snel op, zelfs in koud water, en bieden onberispelijke resultaten bij koude en korte programma's. Was kouder met Ariel Pods: kouder wassen helpt om elektriciteit te besparen. Het helpt ook stoffen langer te beschermen (in vergelijking met wasprogramma's met warm water). Bij contact met water lost de 100% in water oplosbare Pods film volledig op om krachtige vlekverwijderende technologieën vrij te geven, Ariel 4in1 Pods +Ultra Vlekverwijderaar biedt de diepste en sterkste reiniging De Ariel wasmiddelcapsules worden geleverd in een recyclebare verpakking. WAARSCHUWING: dit product kan schadelijk zijn en ernstige verwondingen veroorzaken. Houd de Ariel 4in1 Pods altijd buiten het bereik van kinderen. Bezoek keepcapsfromkids.eu voor meer informatie....
€ 39.99
 • Stofzuiger
 • Schoonmaakdoekjes
 • Ontvetter
 • Spuitbus met perslucht
 • Handschoenen en mondkapje

Stappenplan voor het reinigen van je airco

Volg onderstaand stappenplan om je airconditioning grondig te reinigen:

 1. Zet de airco uit en haal de stekker uit het stopcontact.
 2. Verwijder het filter en maak deze schoon met een stofzuiger of onder de kraan.
 3. Gebruik een ontvetter om het filter en de luchtroosters schoon te maken.
 4. Maak de binnenkant van de airco schoon met een vochtige doek en ontvetter.
 5. Gebruik een spuitbus met perslucht om stof en vuil uit lastig bereikbare plekken te verwijderen.
 6. Laat de airco volledig opdrogen voordat je het filter terugplaatst en de stekker weer in het stopcontact steekt.

Preventief onderhoud van je airco

Om te voorkomen dat je airconditioning snel weer vervuild raakt, is het belangrijk om regelmatig preventief onderhoud uit te voeren. Dit kun je doen door het filter maandelijks schoon te maken en de luchtroosters regelmatig af te stoffen. Daarnaast is het aan te raden om jaarlijks een grondige reiniging uit te voeren, zoals hierboven beschreven.

Conclusie

Het reinigen van je airconditioning is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je systeem. Door regelmatig je airco te reinigen, zorg je voor een betere luchtkwaliteit in huis en verleng je de levensduur van je airconditioning. Met de juiste materialen en een goed stappenplan kun je zelf eenvoudig je airco reinigen en zo optimaal laten presteren.

Plaats een reactie