Aangekoekte oven schoonmaken

Het schoonmaken van aangekoekte ovens is niet direct een leuke klus, maar het is wel noodzakelijk om te zorgen dat je oven in topconditie blijft. Je oven zorgt ervoor dat je elke dag heerlijk kookt en bakt, het is dus belangrijk dat deze goed wordt schoongemaakt. Als je het schoonmaakproces van je oven af en toe over het hoofd ziet, kunnen stukken eten aan de binnenzijde van de oven verbranden en kun je geconfronteerd worden met sterk ruikende rook en veel optrekkende vlekken. Daarom is het belangrijk dat je je oven regelmatig schoonmaakt.

Stappenplan om je oven schoon te maken

Hieronder vind je een stappenplan wat je kunt volgen om je oven zo goed mogelijk schoon te maken:

  • Verwijder eerst alle ovenrekken, etensresten, kruimels en andere losse onderdelen uit je oven en maak deze schoon met een vochtige doek.
  • Plaats vervolgens een bakplaat in je oven. Dit maakt het vervolgende stappenproces makkelijker, omdat al het vuil en stof op de bakplaat blijft liggen in plaats van op je vloer.
  • Het volgende wat je gaat doen is je ovenroosters schoonmaken met een staalwol. Hiermee kun je alle aangekoekte etensresten verwijderen. Maak de roosters af met een vochtige doek.
  • Om de resten die aan de zijkanten van je oven zijn kleven te verwijderen heb je speciale ovenreinigingsmiddelen nodig. Deze bevatten doorgaans ammoniak en afhankelijk van het schoonmaakmiddel heb je een spray, een foam of een vloeibaar product in een pot. Volg de instructies op de verpakking om te bepalen hoe en hoeveel je moet gebruiken. Laat vervolgens het schoonmaakmiddel enkele minuten inwerken en maak je oven daarna af met een vochtige doek. Let hierbij wel op dat je je oven niet nat maakt.
  • Je oven is dan misschien schoon, maar de geur die de etensresten achterlaten, is vaak nog aanwezig. Daarom is het aan te raden je oven te desinfecteren met een desinfectiemiddel. Neem een doek met desinfectiemiddel en wrijf zachtjes over je oven om het schoon en fris te houden.
  • Tot slot is het ook verstandig om je oven elk jaar te laten controleren door een professional. Op deze manier weet je zeker dat je oven in topconditie is en kun je het risico verminderen dat de levensduur van je oven wordt verkort.

Tips om je oven zo schoon mogelijk te houden

Houd je oven schoon voordat je gaat koken. Op deze manier voorkom je dat er etensresten in je oven terechtkomen die het schoonmaken moeilijker maken.

Gebruik een oven deksel om vlekken op de voorkant van je oven te voorkomen. Als je oven toch geurende vlekken heeft, kun je deze het best verwijderen met een vochtige doek en wat zeep.

Neem het schoonmaken van je ovenF elke maand serieus. Een maandelijkse schoonmaakbeurt voorkomt dat je achterblijft met aangekoekte etensresten en andere etensresten die moeilijk te verwijderen zijn. Probeer daarom je oven regelmatig te controleren.

Conclusie:

Het schoonmaken van een aangekoekte oven vereist tijd en moeite, maar het is wel een noodzaak. Als je je oven regelmatig schoonmaakt, voorkom je dat er zich vlekken en geuren in je oven vormen die moeilijk weg te krijgen zijn. Het is daarom belangrijk dat je je oven regelmatig schoonmaakt. Volg hiervoor ons stappenplan en gebruik onze tips om je oven zo schoon mogelijk te houden.

Plaats een reactie