Aangebrande oven schoonmaken

Aangebrande ovens schoonmaken is een taak die iedereen die kookt regelmatig op zich neemt. Het kan soms een uitdaging zijn, vooral als de oven al lange tijd zonder schoonmaken overheerst. In dit artikel geven we je een paar tips voor het schoonmaken van jouw aangebrande oven, waardoor je de levensduur ervan kunt verlengen.

Benodigdheden voor het schoonmaken van een aangebrande oven

Voordat je begint met het schoonmaken van je aangebrande oven, is het belangrijk dat je de juiste benodigdheden bij de hand hebt. Hiervoor heb je het volgende nodig:

 • Ovenreiniger
 • Vuilniszakken
 • Keukenpapier
 • Ovenhandschoenen
 • De juiste veiligheidsuitrusting zoals een veiligheidsbril, handschoenen en mondkapje

Stappenplan voor het schoonmaken van een aangebrande oven

Als je al je benodigdheden bij de hand hebt, kun je beginnen met het schoonmaken van je aangebrande oven. Dit is het stappenplan dat je kunt volgen:

 1. Zet alle schakelaars op je oven in de stand ‘uit’.
 2. Maak het ovenvak en de ovenruimte schoon met een stofzuiger. Haal hierbij alle afval dat je tegenkomt weg uit het ovenvak en de ovenruimte. Als je hiermee klaar bent, kun je de ovenreiniger gebruiken om de oven schoon te maken.
 3. Vervolgens kun je de oven aan zetten en zet je de schakelaars op de hittemodus waarmee je kunt werken. Laat vervolgens de oven 15 minuten verwarmen, waarna je het restant van het ovenschoonmaakmiddel en de aanbaklaag weg kunt vegen met keukenpapier.
 4. Als je klaar bent, kun je het ovenvak en de ovenruimte weer stofzuigen en vervolgens de ovenreiniger gebruiken om het restant van de ovenschoonmaakmiddelen weg te vegen.
 5. Laat de oven uitschakelen, bedek het ovenvak met een dampdoek en sluit vervolgens de oven af met ovenhandschoenen voor veiligheid.

Extra tips voor het schoonmaken van een aangebrande oven

Er zijn ook een aantal extra tips die je kunnen helpen bij het schoonmaken van je aangebrande oven:

 • Gebruik geen aromatische middelen zoals citroensap of azijn tijdens het schoonmaken van je oven, aangezien de stoffen hierin reageren met het schoonmaakmiddel en dit uiteindelijk schade kan veroorzaken.
 • Gebruik de juiste handschoenen en uitrusting tijdens het schoonmaken van je aangebrande oven, aangezien dit de kans op verbranding of beschadiging verkleint.
 • Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen tijdens het schoonmaken van je oven, aangezien dit schade aan de oven kan veroorzaken.

Conclusie

Tot slot is het belangrijk om de oven regelmatig schoon te maken en de levensduur ervan te verlengen. Als je het stappenplan volgt dat in dit artikel is beschreven, zal je oven uiteindelijk weer helemaal schoon zijn. Vergeet ook niet de belangrijke tips die we hierboven hebben gegeven, zodat je ervoor kunt zorgen dat je oven zo schoon mogelijk blijft.

Plaats een reactie